pátek 18. února 2011

HUMUS

Humus (cizrnové pyré) je recept snadný, rychlý a výživný. Jen si musíte sehnat Tahini pastu což je nezbytná ingredience.V podstatě je to pasta vyrobená ze sezamových semínek. Dá se koupit ve zdravých výživách.

CO POTŘEBUJEŠ

150g suché cizrny (nebo jedna plechovka cizrny- rychlá verze, ale chuťově je to trochu jiný)
2 stroužky česneku - prolisovaného
2 lžíce kvalitního olivového oleje
půlka limetky, nebo citronu
sůl
římský kmín drcený
2 lžíce sezamové pasty TAHINI
petrželku na ozdobu


  1. Cizrnu zaliji vodou a nechám nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji v téže vodě trochu osolené cca 1 hodinu vařím a to tak dlouho až změkne jako máslo. Pak ji scedím a nechám vychladnout.
  2. Uvařenou cizrnu rozmixuju s česnekem, limetkou a trochou vývaru z cizrny. Přidám římský kmín, olivový olej a nakonec sezamovou pastu Tahini. Tato přísada pokrm zvláční, spojí a dochutí.
  3. Hotový Humus podávejte v miskách pokapaný olivovým olejem, nabírá se na arabský chléb pita.

14 komentářů:

  1. pred par dnami som bola v Londyne a prvykrat jedla humus a je to naozaj vyborne :) velmi mi to zachutilo..takze za tento recept ti dakujem :) niekedy si to skusim vyrobit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Najs..Bude někdy třeba recept na falafel?

    OdpovědětVymazat
  3. Kahna- zatím falafel kupuju jako polotovar v bio obchodech, ale třeba se někdy receptu dočkáš ))) Můj kamarád ho umí svěle, tak se pokusím vytlačit recept.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak konečně tuším co s cizenou! Mám ji koupenou a tak nějak pořád nevím co s ní.Teď mám jasno, dík!

    OdpovědětVymazat
  5. dokonale blbůmvzdorný recept, z hummusu mi nevyšel humus, ale báječná bašta :) děkuji

    OdpovědětVymazat
  6. velmi pekny blog! a hummus robim do presne takej istej misky :)))

    littlecookingdiary.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Michaela: máš krásný fotky na blogu, klobouk dolu. Super!!! T.

    OdpovědětVymazat
  8. Jak jsem listovala jednotlivými recepty, objevila jsem konečně humus, hned jdu koupit pastu tahini a nejřív to zkusím z konzerv. cizrny, dám vědět jak se povedl:)

    OdpovědětVymazat
  9. Marto, co na to rict. Ja vas miluju! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Hummus jsem nikdy neměl až do té doby, kdy mi kamarád na služební cestě na servis šroubových kompresorů řekl, že půjdeme do jedné vegetariánské jídelny. Mě! Klasickému bůčkařovi, který si myslel, že den bez masa nevydrží. No vydržel jsem. A dokonce se do té jídelny pravidelně rád vracím a objevuji nové. Nejsem sice čistý vegetarián, ale hodně jsem omezil maso v jídelníčku a dokonce se cítím i lépe. :) A hummus je věc, která u nás doma nesmí chybět. :)

    OdpovědětVymazat