pondělí 15. prosince 2014

DATLOVÝ CHLEBÍČEK S BANÁNY

 

 
Jednoznačně boží!  
 
CO POTŘEBUJEŠ:
 
4 banány - 380 g + jeden na vrch
200 g vypeckovaných datlí
2 vejce
70 g lehce rozehřátého másla
185 g pšeničné mouky nebo špaldové já dala půl na půl
1 čajová lžička prášku do pečiva
1 čajová lžička jedlé sody
1 čajová lžička mleté skořice
100 g třtinového cukru a trochu na posypání
strouhanka a máslo na vymazání formy
 
  1. Nejprve jsem si datle vypeckovala a dala rozmixovat. Vznikla z toho taková hutná pasta.
  2. Do hnětače jsem si dala banány, datlovou pastu, rozehřáté máslo, cukr a vejce. Vše jsem míchala dohladka. V další míse jsem si nasypala všechny sypké ingredience, které jsem zamíchala a postupně přisypávala do banánové směsi.
  3. Formu jsem si vymazala máslem a vysypala strouhankou. Hotovou hladkou směs jsem nalila do formy velikosti 23x13 cm. Na povrch jsem položila podélně rozkrojený banán a povrch chlebíčku jsem posypala asi lžičkou cukru. Cukr na banánu hezky zkaramelizuje.
  4. Chlebíček jsem pekla v předehřáté troubě na 160°C cca 1,5 hodiny.
 

14 komentářů:

  1. Banánové chlebíčky patří mezi moje nejoblíbenější a tenhle s datlemi vypadá rozhodně jedle. Po odeznění vánočního předávkování cukrem, určitě vyzkouším. Díky za recept a přeji pěkné Vánoce.

    OdpovědětVymazat
  2. Podle složení i fotky to vypadá naprosto báječně.

    OdpovědětVymazat
  3. Vánoce jsou za námi a já si stále vychutnávám tu atmosféru. Ježíšek mi, mimo jiného, nadělil i kuchařku od Karolíny . . . a při bližším ohledání jsem zjistila, že jsi při její "výrobě" taky přiložila ruku k dílu, Terezko.V mém věku už ženská podobné knihy vnímá jako beletrii. Zdaleka nemusím a ani nevařím tolik, jako dřív, ale o to raději si takovou krásnou knihou listuji při šálku kávy. A až rodinu začne zase honit mlsná, mám inspiraci. No, děvčata, povedla se vám. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu, kuchařka byla náročná. Celé se to fotilo za 12 dnů, ale asi to stálo za to! Jsem ráda, že se líbí. Mějte se hezky: Tereza

      Vymazat
  4. Šlo by místo datlí použít fíky?

    OdpovědětVymazat
  5. Odkud je to prkénko, je to nadhera!

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, dnes jsem pekla spolu s návštěvou a musím říct že chuťově se povedl na 150 %, jenom doba pečení 50 minut nestačila, takže uvnitř byl takový nedopečený, a to uznávám i já, zastánce "vlhkých" buchet, dortů a všeho možnýho. Trochu mě to mrzí, zkoušela sem ho dopíkat, ale už to nemělo moc žádnej efekt, asi to bylo způsobený i tím, že sem nahoru rozřízla banán...mně to nevadilo, ale příště budu péct o něco dýl, nebo na víc stupňů. Jinak ale moc děkuju za skvělý recept, daly sme si to s jogurtem s cukrem a skořicí a za dvě hodiny už zbyla jenom forma vysypaná kokosem...

    OdpovědětVymazat