pondělí 8. srpna 2016

PEČENÉ ŘECKÉ FAZOLE



Tak tyto obří řecké fazole všichni milují. I když se vám zdá, že je tam hodně olivového oleje, tak to je na tom to nejlepší. Ideální je, když si namáčíte bílý chléb a pijete k tomu Retsinu.


CO POTŘEBUJEŠ:

300g velkých sušených fazolí
500g rajčatové passaty (pyré)
2 dcl olivového oleje
1 velká cibule nakrájená nadrobno
bobkový list
sůl

  1. Fazole jsem přes noc namočila do studené vody.
  2. Poté jsem vodu slila, fazole propláchla a nechala vařit v neosolené vodě s bobkovým listem do změknutí.
  3. Po uvaření fazolí jsem nalila olivový olej do pekáče. Přidala jsem cibuli, fazole, passatu a vše jsem osolila a promíchala.
  4. Fazole jsem pekla 2 hodiny na 160°C. Je dobré, občas při pečení fazole promíchat.




17 komentářů:

  1. A je to jasný. Fazole mám doma už dlouho, retsinu taky, rajčatové pyré mi nechybí nikdy... Zítra si dám do nosu. :) Děkuju za recept, to by mě fakt nenapadlo a přitom to vypadá skvěle.

    OdpovědětVymazat
  2. Po dlouhé době zdravím. Už mě pár dní drží mlsná. Z Řecka jsem si přivezla obrovské bílé fazole, volba je jasná. Miluju pikantnější pokrmy, takže určitě přidám nějakou feferonku, česnek a bylinky. Oregáno nebo tymián.

    OdpovědětVymazat
  3. Už jenom po té fotce se mi sbíhají sliny. Fazole miluji už od školky a i když to zní blbě, tak ve školce jsem jedla ty nejlepší fazole a teď pořád hledám nějaký dobrý recept na fazole, ale zatím žádný výsledek nebyl podle mých představ. Tenhle recept určitě zkusím a už se těším až ochutnám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super práce. Věřím, že je to extrémně chutné. :) Ještě k tomu třeba takový domácí chlebík z hnětače těsta, poctivě vykynutý, žádná rychlá pekárna a musí to být úplné nebe v hubě. Určitě to odzkouším taky. Fazole máme s partnerem oba dva hodně rádi. :)

    OdpovědětVymazat
  5. To voní až sem! :) Já dneska peču čevabčiči, které dělám v troubě a přidávám do něj červenou papriku, tymián a rozmarýn. Díky tomu ten recept, ač je zahraniční, chytne takový ráz klasické české kuchyně. A jako přílohu k tomu mám rád šťouchané brambory s pažitkou a přelité rozpuštěným máslem. To je podle mě taková klasika, které se nic nevyrovná. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pečené fazole zbožňuji, jsou ne kdoví jak kaloricky náročné, člověk se z nich hodně nají a máte kotel jídla ještě na hodně dlouho a nemusíte řešit vaření na hodně dlouho. Nejvíc bodnou po nějaké náročnější práci nebo sportovním výkonu. Manžel si je moc rád dává, když přijde z práce, kde celý den pájí pájkou a pak si pěkně mlaská.

    OdpovědětVymazat
  7. هل تبحث عن دكتور تجميل مناسب يعتبر الدكتور حامد قدري افضل دكتور تجميل انف في التجمع الثاني يمكنك التواصل معه الان وحجز موعد

    OdpovědětVymazat
  8. Prostě dobrota. Co více k tomu dodat. Jen teda musím říci, že záchod ten večer můj názor nesdílel. Ale to už je přeci jenom jeho problém! Bohužel, teďka úplně moc vařit doma nemůžu, protože probíhají rekonstrukce bytu Praha, ale až bude hotovo, tak jsem v plné páře zpátky ve hře.

    OdpovědětVymazat
  9. Včera jsem poprvé zkusila pečené řecké fazole a už vím, že to u nás doma bude určitě hit. Byly nádherně měkké a aroma bylinek s rajčaty se rozplývaly na jazyku. A navíc, tenhle recept je opravdu jednoduchý. Podle mě to je bezvadný jídlo na rodinnou večeři, ale i na party s přáteli. Doporučuji vyzkoušet všem co milují fazole.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, souhlasím, pečené řecké fazole jsou pecka, dělám je docela často. Manžel se synem se po nich můžou utlouct. Používám titanový pekáč, který je perfektní přesně pro tenhle recept. Rozložení tepla je rovnoměrné, takže se fazole krásně vaří. Ale nejlepší na tom je, že se mi v něm vůbec nepřipálili, i když jsem na ně zapomněla.

      Vymazat
    2. Zdravím všechny, souhlasím, že titanové nádobí je perfektní. Pokud hledáte kvalitní nádobí na pečení, doporučuji vám juknout na zgastro.cz. Mají tam široký výběr, včetně pekáčů. Já ho mám a je ideální pro pečení fazolí nebo jiných pečených pokrmů. Pekáč dobře vede teplo a je opravdu odolný, aby vydržel i drsnější zacházení mého manžela.

      Vymazat