sobota 22. října 2011

KOPROVKA SE ZTRACENÝM VEJCEM



Koprová omáčka asi nebude pro vás velká hitparáda, ale poprvé jsem si vyzkoušela k ní ztracené vejce, které se mi povedlo asi na po čtvrté. Několikrát jsem si spálila prsty, ale nakonec se dílo povedlo. Je to určitě příjemná změna, než mít ve vegetarianské koprovce vejce na tvrdo.
CO POTŘEBUJEŠ:
250 ml smetany na šlehání
50 g másla
50 g hladký mouky
čerstvý kopr
4 dcl vývaru nebo vody
brambory
sůl, pepř

Z mouky a másla jsem umíchala světlou jíšku a do ní postupně vmíchala vývar. Kopr jsem nasekala a přidala do vývaru, po chvilce jsem přilila smetanu a krátce povařila. Vše jsem dochutila solí a pepřem.

CO POTŘEBUJEŠ NA ZTRACENÉ VEJCE:

1/2 hrnku octa
1 l vody
sůl
a vejce

Vejce by mělo mít pokojovou teplotu, aby nedostalo při vaření příliš velký šok. Aby se bílek rychle srazil, přidává se ocet. Ocet jsem nalila do vody kterou jsem osolila a nechala vařit. Vejce jsem si vyklepla do naběračky. Do druhé ruky jsem si vzala lžíci, kterou jsem zamíchala vroucí vodu a tím se vytvořil vír. Do víru jsem pomocí naběračky vylila celé vejce.Vejce jsem vařila asi 3-4 minuty a hned vyndala. Chce to trpělivost a trochu grif. :)

8 komentářů:

  1. miluju koprovku! Samozřejmě bez masa a s tekutým žloutkem mňam!

    OdpovědětVymazat
  2. Mne chutila už v školskej jedálni! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Gabrie: tak to si hrdina :)

    OdpovědětVymazat
  4. perfektne! ked zabudnem na koprovku zo skolskej jedalne, tak musim uznat, ze je to jedno z mojich najoblubenejsich jedal! taka domaca robena z vyvaru nema konkurenciu!

    OdpovědětVymazat
  5. vegetarianska koprovka - to je kulajda ne? Jinak koprova omacka s hovezim masem,pokud pominu tluste maso, tak byla dobra i ve skolni jidelne :)

    OdpovědětVymazat
  6. jéj kôprovku milujem, mäso nejem a z vajíčkom sa mi už omrzela, ale našla som tieto mrkvovo-syrové klopsy http://baranek.blog.sme.sk/c/206623/Varime-s-Medvedom-Koprova-omacka-podmaniva-chut-klasiky.html skúsila som najskôr z polovičnej dávky a bolo to chuťovo úžasné, odvtedy varím kombináciu kôprovka a klopsy veeeľmi často

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem vždy dělala ze starého receptu mé babičky, ale děti mi to nechtěli nikdy jist, pak jsem to nějak probírala s kamarádkou u kávy a ta mi doporučila koprovou omáčku z této stránky https://mlsnavarecka.cz/…se-smetanou/ a je to úplná bomba. Dětičky by mi to jedli furt. Takže za mě mohu vřele doporučit.

    OdpovědětVymazat