úterý 8. listopadu 2011

RAJČATOVÁ POLÉVKA S RICOTTOU


 

 
Tato polévka potěší i jako rychlé hlavní jídlo. Ochutnala jsem různé rajčatové polívky, ale tahle je moje favoritní. Ricotta polévku úžasně zjemní. Jinak zbytek ricotty si můžete namazat ráno k snídani na chleba, ani mě nenapadlo jak to bude dobrý. :-)


CO POTŘEBUJEŠ:

2 lžíce olivového oleje nebo másla
2 šalotky
1 stroužek česneku
1 noha řapíkatého celeru
1 malá mrkev
1 plechovka loupaných rajčat
asi 600ml masového nebo zeleninového vývaru - ne z kostky
čerstvé bylinky (já jsem použila rozmarýn, bazalku a petržel)
1 lžíce ricotty
sůl, pepř

  1. Mrkev, šalotku, česnek a řapíkatý celer jsem oloupala a nakrájela na drobné kousky. Na olivovém oleji jsem zeleninu osmahla dokud nezměkla. Přidala jsem plechovku rajčat a přilila vývar. To vše jsem nechala vařit asi 15 minut.
  2. Pak jsem polévku dochutila solí, cukrem a pepřem. Přihodila jsem bylinky a polévku jsem ještě nechala krátce povařit.
  3. Aby polévka nebyla příliš ostrá, tak jsem do ní přidala lžíci Ricotty. Nakonec jsem polévku celou rozmixovala dohladka. Pokud máte polévku příliš řídkou, tak ji můžete zahustit bílým chlebem a znovu promixovat.



13 komentářů:

  1. cau terez, to vypada moc dobre!..jen mi povez: vyvar si jako delas sama do zasoby, nebo si kupujes? jestli jeste po vecerech mezi kojenim varis hodiny a hodiny hovezi kosti a kureci drubky do vyvaru, tak to me teda podrz, protoze ja padam :) silva

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Silvo, vývar si opravdu vařim sama. :-) Přiznávám se, spíš kuřecí. Máme moc dobrej zdroj domácích kuřátek. Jenom to nahážu do hrnce a je to! Je pravda, že vařim pro Jáchymka a Chillinku ve stejnym hrci, tak zas tolik práce to nedá. :-) PS: Jinak bio kostky v DMku taky dobrý.))))))))
    pa Terez

    OdpovědětVymazat
  3. jsi hustá :) pozdravuj je - ty tvý strávníčky roztomilý!

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, to vyzerá veľmi chutne.. Až som dostala hlad :D.

    http://theworldbykejmy.blogspot.com/.
    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za perfektní recept! Je úžasná :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je to výborné, jemné, ricotta odstraní kyselost a oproti smetaně má tu výhodu, že se nemůže srazit. "Extrémně dobrá rajská polévka," konstatoval manžel a já se starším synem se přidáváme. Mladší pán trucoval a jenom se v talíři porýpal, ale to bych neřešila...

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, můžu použít i čerstvá rajčata?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžete použít čerstvá rajčata, jen je oloupejte! Do horké vody na minutu a pak do studené.

      Vymazat