pondělí 15. října 2012

KUŘECÍ POLÉVKA S CITRONOVOU TRÁVOU

 

Tato polévka mě baví v zimě, v létě, prostě pořád. Hlavní je, že můžete stále improvizovat v ingrediencích, jen základ je silný kuřecí vývar a citronová tráva. Možná se budete ptát, kde jí seženete. Já mám naprosto ověřené místo a to je vietnamská tržnice Sapa. Seženete tu spoustu bylinek a jiných divných věcí.


CO POTŘEBUJEŠ:

kuřecí drůbky + nějaké libové maso
2 citronové trávy
čínské zelí
špalíček zázvoru (oloupaný, nekrájený)
mrkev
kousek pórku
asijské nudle
hrst koriandru
1 chilli papričku - tady opatrně :)
sůl

  1. Kuřecí maso, mrkev, zázvor, pórek a citronovou trávu jsem si dala vařit, tak dlouho aby vznikl pořádný silný vývar. Vše jsem osolila. Před tím jsem si zeleninu očistila a citronovou trávu předem naklepala paličkou, aby se aroma uvolnilo.
  2. Z hotového vývaru jsem vyjmula maso a veškerou zeleninu. Vše jsem nahradila čerstvou zeleninou, čínské zelí, mrkev a obrané maso. Pak jsem zeleninu a maso krátce povařila, aby zelenina byla ještě křupavá.
  3. Nakonec jsem si zvlášť uvařila nudle, každému jsem je dala do misky a zalila horkou polévkou. Koriandr a chilli je nejlepší dát nakonec.

10 komentářů:

  1. Úplně se mi sbíhají sliny:)Nevím jestli seženu citrónovou trávu, ale jsem to ochotná vyzkoušet jen s tím zázvorem a chilli.

    OdpovědětVymazat
  2. no úžasná fotečka :) je skvělý, jak se dá taková "primitivnost" krásně nafotit!
    miluju kuřecí vývary :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná fotečka a dobrou polévku bych si hned dneska k obídku dala:)

    OdpovědětVymazat
  4. Náš venkovský obchůdek vlastní vietnamští manželé, Viktor a Helenka a protože moje děti milují kuřecí (vietnamskou) polévku, rozhodla jsem se jí naučit vařit.Dostala jsem všechny ingrdience i s receptem. Silný vývar z kuřete, mimo to vařená kuřecí prsa a z koření : koriandr, hvězdičku badyánu, naklepaný kousek kořene zázvoru, ruličku skořice a glutasol. Při servírování dáš do misky rýžové nudle, na vlákna rozebraná prsíčka nebo stehna, nakrájenou naťovou cibulku a zaliješ horkým vývarem. Dospělákům přidávám feferonku. No, podle vyjádření syna byla "moje" polévka jako originál. Žel, citronovou trávu u nás nekoupím, ale mám doma semínka a hned na jaře je zasadím. Držte mi palce.

    OdpovědětVymazat
  5. Fanča: Ta tvoje polévka zní opravdu skvěle- badian, skořice... To musím vyzkoušet! ;-) děkuju za recept. T.

    OdpovědětVymazat
  6. Zni to skvele, zkusim! Akorat mam obavy z te citronove travy. Ty ji ve vyvaru nechavas anebo odstranis? Ja ji zkousela pouzit v chicken curry a byla hrozne tvrda. Nevim, jestli se vubec nema jist anebo jsem ji nevarila dost dlouho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Citronovou trávu jsem dala v celku, jen jsem ji trochu roztloukla a pak z vývaru vyndala. Vývaru dá neobyčejnou chuť a vůni. Jinak se nejí, je moc tvrdá.
      Určitě se citronová tráva dává do Curry past, ale to se rozemele na kousky.
      Tak si to určitě dělala dobře. ;)

      Vymazat