sobota 5. ledna 2013

KUŘECÍ KARI S JABLKEM


Předem upozorňuji, že toto jídlo nezahrnuji do módních thajských pokrmů. Je to obyčejný recept od mé kamarádky a je momentálně u nás hitparádou našeho jídelníčku. Představte si kuře na paprice alias kari. Můj syn Jáchym tohle jídlo miluje.


CO POTŘEBUJEŠ:

kuře - já použila velké kuřecí prso
2 střední cibule a kousek pórku
1 větší oloupané jablko
1 menší lžíce kari obyčejného nepálivého
200 ml smetany na šlehání
trochu mouky na zahuštění
2 lžíce oleje
sůl
rýže

  1. Na rozpáleném oleji jsem si orestovala cibuli a pórek, pak jsem přidala osolené kuřecí kousky a zprudka jsem vše orestovala. Na orestované maso jsem nasypala kari, které jsem nechala trochu zasmahnout.
  2. Mezi tím jsem si oloupané jablíčko nakrájela na kostičky a přidala do hrnce s masem. Chvilku jsem směs nechala dusit a pak jsem maso zalila horkou vodou, aby vše bylo potopené.
  3. Tady si v klidu můžete připravit rýži, protože maso s jablkem se bude vařit dlouho. Dokud se jabka úplně nerozvaří.
  4. Po rozvaření jablíčka jsem přilila smetanu s trochou mouky. Mouku je lepší rozkvedlat buď v teplé vodě nebo ve smetaně. Vše jsem krátce povařila. Jinak mouky není potřeba moc, jablko krásně omáčku zahustí a dodá jídlu nasládlou chuť.
 

26 komentářů:

  1. Vypadá to moc pěkně, vyzkouším dneska nebo zítra na véču :)

    OdpovědětVymazat
  2. No pravé thajské to není, ale jestli máte doma malé dítě, tak chápu.

    OdpovědětVymazat
  3. vypadá to skvěle a mám doma úplně všechno, co k tomu potřebuji :)

    OdpovědětVymazat
  4. Toto urcite niekedy vyskusam. Vyzera to na velmi chutny a hlavne rychly recept.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý, kari máme rádi, tak určitě zkusím.

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, připomnělas mi recept od mé bývalé kolegyně. Bílá vánoční klobása a jablky a kari. Letos jsem na to úplně zapomněla. V řeznictví určitě ještě klobásky koupím a o víkendu ukuchtím. Je to podobné. Klobásku zavineš, propíchneš špejlí, obalíš moukou a opečeš, dáš do tepla a ve výpeku osmahneš plátky jablek,můžeš přidat oříšek másla, přidáš kari, podleješ smetanou, dochutíš a provaříš (zahušťovat nemusíš) a přeleješ klobásku na talíři. Už se těším . . .

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, to také děláme...jen bez cibule, na zahuštění přidáváme rýžovou moučku a ještě dáváme třeba rajče....mňam...je to super...Martina

    OdpovědětVymazat
  8. Fanča: hmmmm bílá klobása, tak to zkusím. Tu mám ráda. Děkuju

    OdpovědětVymazat
  9. ...moc děkuji za prima recept... dnes vyzkoušeno na mně, mých a sousedovic dětech...na manžela bohužel nezbylo :-) ... opravdu vynikající záležitost... jednoduché a přitom jiné... hezký den Eva

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je milé :), to jsem moc ráda a dekuju. T.

    OdpovědětVymazat
  11. Kari nikdo neodolá! vypadá to skvěle:)

    OdpovědětVymazat
  12. Dnes jsem recept vyzkoušela a úspěch se dostavil na všech frontách: malí synové, kteří nad každým novým jídlem ohrnují nos (to VELMI zlehčuji), byli hned zaujati barvou a chuť také chválili. Překvapil mě manžel, který byl v sedmém nebi, protože mu chuť připomněla náš pobyt v Nepálu - dojem umocnilo nepálské chilli, kterým jsme si to doladili na talíři.
    Jablka jsem nastrouhala, jednak aby to bylo rychleji, jednak nemám ráda, když je drůbeží maso příliš dlouho vařené. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  13. Já moc děkuju za milý post. Hlavně, že chutnalo všem. Uf :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Vyzera to super :) Na kolko porcii je ta omacka? Chcem totiz pouzit aspon 3 kuracie prsia, tak ci to mam strojnasobit ci ako :D (som zaciatocnik) :D

    OdpovědětVymazat
  15. Tohle je tak na 2 porce + dítě.
    Tak to zdvojnásob a máš to. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Moje nejoblíbenější je velmi podobné: kuřecí kousky se solí a pepřem osmahnu na kousku másla, přidám najemno nakrájenou cibuli, chvíli nechám, pak přímo na směs masa a cibule nasypu kari a nechám chvíli posmažit (chuť a barva jsou potom výraznější). Potom zaliju smetanou ke šlehání (když zrovna nemám kokosové mléko-to je lepší varianta), nechám zredukovat, dochutím solí, cukrem a citronovou šťávou. Podávám s bílou rýží. Sama jsem schopna sníst porci pro dva, jak je to dobré :D

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to je hodně podobné, děkuju moc. Kokosáka dám příšte ;)

    OdpovědětVymazat
  18. I přes anabázi s přípravou (opravdu jsem si myslela, že mám všechno, ta smetana určitě z naší lednice utekla zpátky do obchodu) se krmě povedla. Celá smečka měla boule za ušima :-) a žádá si repete. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem netušila, že to bude mít takovej ohlas. Super, mám radost. Díky T.

      Vymazat
  19. Ahoj Tereza,

    už istú dobu navštevujem tvoj blog pravidelne a je pre mňa inšpiráciou a potešením. Je nevtieravý a stručný a pritom vždy vyjadrí to, čo je potrebné a má šmrnc.

    Kuracie kari s jablkom nadmieru prekvapilo, recept bol jednoducho MŇAM...ďakujem za nápady a čas, ktorý tomu venuješ.

    Katarína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kataríno,
      jsem ráda, že tě můžu inspirovat. Bloguju moc ráda, no je to prostě můj koníček. ))) Je moc milé, že si mi napsala. Hezky se to čte. :-) Děkuju Tereza

      Vymazat
  20. vařívám něco podobného, jen s drobnými rozdíly: jablko strouhám, mouku úplně vynechávám (díky jablku a smetaně je omáčka hustá dost). po provaření vemu omáčku přes síto a vmíchám trošku másla. nakonec chuť doladím citronem (citron to podle mě posune ještě výš).

    jinak výborný blog, nádherné fotky, jen tak dál

    michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to už je vymazlená omáčka, to určitě zkusim ;) děkuju moc Tereza

      Vymazat
  21. Dnes jsem zkusila tento recept a prestoze neoplyvam temer zadnymi kucharskymi zkusenostmi, dopadlo to prekvapive dobre, dekuji!

    OdpovědětVymazat