středa 30. ledna 2013

POHANKOVÉ PLACIČKY


S těmito placičkami jsem se trochu potrápila, původně to měly být karbanátky, ale směs byla příliš tekutá. Tak všem radím pohanku více zcedit, popřípadě zahustit strouhankou. :-)
K placičkám se hodí bramborová kaše nebo salát.

CO POTŘEBUJEŠ:

300g lámané pohanky
50g  strouhaného sýra
1 vejce
1 cibule
1 stroužek česneku
domácí strouhanka
hrst petrželky
olej
sůl

  1. Pohanku jsem nejprve proprala ve studené vodě a uvařila do měkka a pak jsem ji scedila a trochu prolila studenou vodou. Do vychladlé pohanky jsem nastrouhala sýr, drobně nakrájenou osmahnutou cibulku s česnekem. Pak jsem přidala rozšlehané vajíčko, nakrájenou petrželku, sůl a vše jsem důkladně promíchala.
  2. Ze vzniklé hmoty jsem udělala placičky, které jsem obalila ve strouhance.
  3. Placičky jsem smažila na rozpáleném oleji.

19 komentářů:

  1. Teď jsem si hrozně oblíbila pohanku a tohle vypadá skvěle, hnedka zítra zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm tak to vypadá báječně a zdravě. Pohanku se ted do jídelníčku snažím zařazovat častěji:)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to moc dobře, ale pohanka mi děsně smrdí :\

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to moc krásně, ale pohanka mi smrdí a nechutná mi.

    OdpovědětVymazat
  5. Na něco z pohanky lámanky už se chystám poměrně dlouho, ale doteď nepřišla žádná valná inspirace. Pohankové karbanátky z Apetitu mají smůlu - tyhle vypadají mnohem líp :-)

    OdpovědětVymazat
  6. No vida, inspirace, mám zbytek pohanky, vyzkouším. Od kolegy v práci jsem dostala podobný recept,jen místo té pohanky ovesné vločky (zalité horkou vodou nebo vývarem a vyždímané) a přidat česnek a majoránku. A jinak na zahuštění strouhanka. Levné a zdravé recepty. Vyzkoušejte.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak skvělé, děkuju za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  8. Terezko, dneska jsem při svém brouzdání na netu objevila váš úžasný blog, moc se mi líbí, úžasně fotíte a všecno vypadá k nakousnutí, s dovolením si vás uložím mezi své "oblíbené blogy" ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  9. Už dlouho mám v plánu uvařit karbanátky z pohankové lámanky podle Hanky Zemanové, ale nějak sem se k nim zatím nedonutila. Já mám s pohankou trochu problém v tom, že mi jídlo z ní vždy vyjde bez chuti.

    Ráda bych se zeptala, jestli stačí sýr, česnek a cibule v tomto receptu k tomu, aby byly placičky opravdu chutné?

    OdpovědětVymazat
  10. Já myslim že jo, ale každý má jiný chuťe. Náhodou sýr, česnek, sůl, pepř je docela dost chutí, ne? ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Marki moc děkuji, krásně se to čte. ;)

    OdpovědětVymazat
  12. omg these look totally delicious! So golden and crispy I'd love to try some too!
    would you like to follow each other?
    A
    xx
    http://epiquemoi.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  13. Dneska jsem náhodou taky dělala pohankové karbanátky a mám jednu připomínku....Na každém pytlíku pohanky je napsáno, že se v žádném případě nemá cedit. Dojde tak ke ztrátě cenného rutinu. Správně se pohanková lámanka vaří asi 3 minuty v 1,5 násobku vody a pak se jen nechá v teple dojít. Má potom tak perfektní lepivou konzistenci, že není skoro třeba přidávat vajíčko (i když s ním je to samozřejmě lepší)

    OdpovědětVymazat
  14. Pravě jsem je vyzkoušela a jsou opravdu moc dobré. Zařazuji do svého jídelníčku na častější vaření. Diky!!!!!
    Petra

    OdpovědětVymazat
  15. Vyzkoušela jsem, jen jsem neslívala a neproplachovala (podle návodu byla pohanka dosucha), dala jsem víc sýra a vejce navíc a pekla v troubě. Byly výborné, i dětem chutnaly.

    Díky moc za výborný blog a těším se na další zkoušení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, v troubě budou zdravější. Tak příště ;-) a děkuju

      Vymazat