sobota 23. března 2013

DOMÁCÍ MANDLOVÉ MLÉKO


 
 Mandlové mléko neutralizuje vnitřní prostředí a současně dodá tělu cenné minerály, hlavně vápník, draslík, fosfor a hořčík. Ne každý může pít kravské mléko, tak tady je výborná alternativa jak si udělat domácí rostlinné mléko. Samozřejmě se dá koupit hotové v bio marketech, ale domácí vyjde určitě levněji. Určitě vám pár dní v lednici vydrží, jen musí být ve skleněné sterilizované lahvi.
 
 
CO POTŘEBUJEŠ:
 
1 hrnek neloupaných mandlí
4 hrnky studené filtrované vody popř. jiné kvalitní vody bez chlóru
1 lžička vanilkového extraktu nebo dřeň z pravé vanilky
1 polévková lžíce medu
 
  1. Do větší odměrky jsem nasypala mandle a přilila filtrovanou vodu. Mandle jsem ve vodě nechala louhovat asi 6 hodin v chladu, mandle můžete nechat v lednici i přes noc.
  2. Po uplynuté době jsem si celý obsah nalila do mixéru a vše jsem mixovala asi 5 minut.
  3. Pak jsem přidala vanilkový extrakt a a med a vše jsem také rozmixovala.
  4. Poté jsem si na větší sítko rovnoměrně rozložila 4 vrstvy gázy a pomalu jsem mléko přelila. Gáza musí být jemná, aby žádné zrníčko neproklouzlo, mléko pak škrábe v krku :)
  5. Já jsem přidávala mléko po částech a gázu jsem vždy opatrně vyždímala.
    Pokud si toto mléko zamilujete, tak si můžete připravit jiné variace, třeba s kakaem, nebo se skořicí teplé, studené atd....
 
 

17 komentářů:

  1. ďakujem, ďakujem, presne toto som potrebovala :) ale ten med asi vynechám lebo mám naň alergiu, alebo len dám minimálne množstvo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. med tam nemususíš dávat, co javorovej sirup? Nebo bez ničeho a bude to natural. :)

      Vymazat
  2. Už napohled vypadá lahodně :) Budu ho muset vyzkoušet, kravské mléko mi začíná dělat nedobře :(

    OdpovědětVymazat
  3. na rostlinná mléka se chystám co nejdříve, takže moc děkuji za recept. Opět nádherné fotky.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak na mandlové mléko se chystám už strašně dlouho, protože ho naprosto miluju, takže díky moc za recept a krásné fotečky:)

    OdpovědětVymazat
  5. Mandlove mleko jsem sice zatim neochutnala, ale jenom z tvych fotek to vypada strasne lakave! Asi si ho budu muset minimalne nekde koupit ;]

    OdpovědětVymazat
  6. Já budu teď mít asi hrozně hloupý dotaz, ale vrtá mi hlavou proč se těmhle nápojům říká mléko? Z čeho to vzniklo? Může za to prostě ta barva? A nepřipadá vám to taky matoucí? Veronika

    OdpovědětVymazat
  7. Já myslim, že to plně nahrazuje kravské mléko. Určitě se dá použít i do vaření atd. Vegani to rádi přidávají do pečení, ale přesný použití neznám. Třeba nám to tady někdo napíše. :)
    T.

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý recept, ještě dnes vyzkouším! Jen doufám, že předpokládám správně, že by se mandle před rozmixováním měly spařit a zbavit slupky.. :-)
    L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mandle jsem nespařovala ani neloupala. Je pravda, že jsem koukala na jiné recepty a tam ty mandle loupou, rozdíl bohužel neznám. Spíš je to zbytečná práce. ;-)

      Vymazat
    2. Tak slupky mandlí obsahují i trochu kyanidu, tak možná proto ;o)..

      Vymazat
  9. No, to zní úžasně a ty fotky jsou překrásné (hlavně ta s tyrkysovým hrnečkem:) Mandle jsem zrovna koupila a všechny ty cenné látky do sebe dostanem, když je sníme rovnou, ale stejně mám chuť to mléko vyzkoušet, aspoň jednou.) Děkuju za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  10. My doma taky rádi používáme v kuchyni různá rostlinná mléka. Nejsme sice vegani, klidně si dáme vejce, med nebo maso, ale nemáme zdroj mléka přímo od krávy a ty chemické věci v obchoďáku prostě odmítám kupovat už tak nějak z přesvědčení. Takže dobrá práce. Koláč rozhodně zkusím upéct! :-)

    OdpovědětVymazat