neděle 8. prosince 2013

DIY BALZÁMY NA RTY


 
 
Tak jedlé dárky už máme za sebou, co takhle si něco napatlat na pusinky. Trochu to byl pro mě pokus hokus vytvářet domácí kosmetiku, ale inspirovala jsem se na Pinterestu a chtěla jsem vytvořit ještě pár mini dárků. Je potřeba trochu zainvestovat, ale pak výsledek stojí za to!  

CO POTŘEBUJEŠ NA MANDLOVÝ BALZÁM:

20 g kokosového oleje
20 g 100% bambuckého másla
8 g včelího vosku nastrouhaného na hrubém struhadle
1 lžíce mandlového oleje
1 tobolka vitamínu E
1 kapka esenciálního oleje mandarinka
mandle na ozdobu

 

NA ČOKOLÁDOVÝ BALZÁM se přidá malá lžička kvalitní čokolády. Můj první pokus byl pouze kakao, ale to je příliš hrubé na rtech. Esenciální olej můžete vynechat.


  1. Ve vodní lázni jsem si rozpustila včelí vosk, bambucké máslo, kokosový a mandlový olej.
  2. Jakmile se všechny ingredience rozpustily a spojily, přidala jsem kapku esenciálního oleje - mandarinky (esenciální olej není nutný, směs má příjemnou medovo - kokosovou vůni) a nakonec jsem přidala kapku rozříznuté tobolky vitamínu E.
  3. Směs jsem důkladně promíchala a ještě teplou nalila do nádobek.
  4. Víčko je lepší šroubovat až po ztuhnutí a vychladnutí balzámu, jinak by balzám mohl začít kondenzovat a na jeho povrchu by mohlo dojít k vysrážení kapek.

33 komentářů:

  1. kde se dají sehnat ty nádobky prosím?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý nápad na čokobalzámek :) Taky mám teď jednu výrobu za sebou a už si nikdy nekoupím obyčejné Labelo :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, že asi máme podobné nápady, já dělala podobné o víkendu, jenom na blog se ještě nedostaly :D

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají krásně :) Taky vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  5. Téda, super! Taky sem po nich na Pinterestu pokukovala, ale nějak sem si říkala, že je to v našich podmínkách nemožný a jak koukám tak není. Kolik je z daného množství kalíšků? Myslím, že by mohly jít sehnat i v lékárně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem musela hodne upravovat ;). Kalisek je celkem malej, asi 15ml se do neho vejde. Zkus tu lekarnu, jinak nekde na netu se daji taky koupit.

      Vymazat
  6. už dlouho mě láká výroba domácí přírodní kosmetiky :) určitě to zkusím, děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jakou funkci tam přesně plní ten vitamín? Podobný balzámky si kupuju: mandlový olej, vosk, bambucké máslo a nějaká vůně. Na zimní vysušené rty není nic lepšího.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) recept jsem převzala, vitamín E má antioxidační účinky. Jinak přesně nevim jakou má funkci. Určitě tam nemusí být. ;)

      Vymazat
  8. Dobrý den,
    krása-celé VÝPEČKY!!!!! Děkuji za mnoho inspirací!!!
    Mohu se zeptat kolik nádobek se naplní směsí (dóza cca 15ml)?
    Děkuji za odpověď VK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuju. Nádobka je přesně 15 ml. Nenaplnila jsem ji úplně plnou. Dohromady 10 balzámu, myslím 5 čokoládový a 5 mandlový.

      Vymazat
  9. Hezké, už se na domácí balzám chystám dlouho =). Na rty používám jedině Neutrogenu, nic jiného mi nepomáhá....jen bych ráda věděla jaká je asi tak trvanlivost a zda mu vadí změny teplot...Přeci jen v budovách přetopíno a venku mrzne...Ale jsou krásné =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to můj první pokus, taky čekám co se ještě stane. Zatím ještě drží. ;)

      Vymazat
    2. Podle mých informací se nemá bambucké máslo vystavovat vysokým teplotám, protože ztrácí své prospěšné látky, ale při pokojové teplotě to určitě žádné zkáze nepodlehne, pokud teda nemáte běžně v bytě skleníkových čtyřicet. (Do ledničky ho dávat určitě netřeba.) Je hodně tuhé (obzvlášť to nerafinované) a při pokojové teplotě se s ním o dost líp manipuluje. Napadlo mě totiž, že se pokusím ty hroudy rozpustit, aby se to slilo do krémovité konzistence a prý bych to poškodila. (Mám doma krabičku čistého másla.) Jinak si myslím, že tenhle balzám je zkázeodolný značně, alespoň já už mám doma v podstatě obdobný x týdnů, beze změny a na poškozené rty je to skvělé (v podstatě v tomhle chladném počasí bez namazaných rtů nevyjdu ven).

      Vymazat
  10. Tak jsem neodolala a už mám taky vyzkoušeno a kamarádky se můžou těšit na dárky. Je to fakt úžasné a snadné a krásně to voní a maže; jsem nadšená. A můžu potvrdit, že v lékárně se dají koupit nádobky teda 30ml a bez šroubování (jakože takové obyč), ale zase za bezkonkurenčních 6 až 7 Kč. S vánoční jmenovkou myslím značka ideál. Díky moc za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda. Doufám, že se nám to do Vánoc ještě nezkazí. ;-D

      Vymazat
    2. Taky doufám. Máte to v lednici? Já se jich raději zbavím co nejdříve - ať se přinejhorším zkazí někde jinde :)

      Vymazat
  11. Kde se prosím dá sehnat ten kokosový olej?

    OdpovědětVymazat
  12. Super, děkuju za návod! Dneska jsem vyrobila první várku. Bohužel je balzám ost měkký...příště přidám víc vosku. Máte někdo podobný problém? Taky by mě zajímalo: napadá vás, čím by se dal obarvit na červeno? Myslím takovou tu krásnou červeno-fialovou barvu, ne oranžovou;) Díky. E.

    OdpovědětVymazat
  13. Úžasný nápad!! Zapisuju si do seznamu dárků na příští rok, ty moje letošní dopadly takhle: http://thetasteofplace.blogspot.cz/2014/01/kates-cakes-with-love.html :))

    OdpovědětVymazat
  14. Vyzkoušela jsem od maminky, naprosto fantastické

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, parádní blog! máš spoustu super receptů :)
    Balzám na rty si určitě vyzkouším vyrobit :)

    OdpovědětVymazat
  16. Vlastně by mě nikdy nenapadlo, že je možné takhle jednoduše a za pomoci základních surovin, které mám doma, vyrobit domácí balzámy na rty :-) Navíc mi to připadá jako skvělý originální dárek třeba pro kamarádku k svátku. Oleje doma na výrobu máme, objednáváme je totiž každý měsíc z internetového obchodu fabioshop.cz, takže to nebude problém.

    OdpovědětVymazat