pondělí 14. července 2014

JAHODOVÉ KNEDLÍKY



Chápu, že jahodové bum už končí, ale tady v Krkonoších jahody teprve dozrávají. Není nic lepšího, si k tomu natrhat ty nejvoňavější lesní jahůdky. Jen se s nimi nesmí cestou domu upadnout. :) Jinak těsto je univerzální a hodí se třeba i na aktuální meruňkové knedlíky.


CO POTŘEBUJEŠ:
 
130 g hrubé mouky
250 g měkkého tvarohu - polotučného v alobalu, když použijete ve vaničce musíte dát více mouky
1 žloutek
špetka soli
čerstvé jahody
 

NA POSYP:
rozehřáté máslo
moučkový cukr
nastrouhaný tvrdý tvaroh
vlastnoručně nasbírané lesní jahody


  1. Z hrubé mouky, tvarohu, vejce a špetky soli jsem vypracovala vláčné těsto.
  2. Těsto jsem nechala chvilku odpočinout. Nesmí se vám těsto lepit na prsty. Pak jsem kousek těsta uštípla, vytvarovala jsem placičku, do které jsem zabalila jahodu. Uválela jsem z toho knedlíček. Na toto množství těsta vytvoříte asi 15 knedlíčků.
  3. Nakonec jsem knedlíky vložila do vroucí osolené vody a vařila asi 12 minut.




15 komentářů:

  1. jo, dělám asi podle stejného receptu, jinak kromě jahodových mám hrozně ráda knedlíky s borůvkama nebo s jablkama a skočicí

    OdpovědětVymazat
  2. Moje obľúbené jedlo sú slivkové gule zo zemiakového cesta s maslom a makom/opečenou strúhankou alebo grankom navrchu. Robím ich zo zemiakového cesta, ale už minule som chcela skúsiť z tvarohového a teraz som našla super recept tu u teba, takže v blízkej budúcnosti určite skúsim :)
    COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám ráda mák, mňam to si taky udělám. Díky za připomenutí

      Vymazat
  3. Na knedlíky jsem levá, proto radši dělám noky. :) Na zahradě se letos moc neurodilo, tak jsme vyrazili na pole sbírat. Celkem 18 kg ve dvou sběrech. V zahradě teď končí ty lesní, ale zase začínají rajčata a cukety. :) Mohla bych poprosit o nějaký recept na cukety? Už po pěti letech docházejí nápady.

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, mňam, vypadají skutečně dobře. Budu muset recept zkusit :)
    Lesní jahody na horách jsou nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám problém, že se mi,sem tam, některý knedlík špatně uzavře a při vaření vyteče. Tak jsem to vyřešila tak, že dělám knedlíky bez náplně a k tomu ovocné omáčky (povařím ovoce s cukrem a lehce zahustím solamylem). A na cuketový recept se těším. Dostala jsem tři od sousedky. Z jedné bude určitě buchta, tu rodina milije.

    OdpovědětVymazat
  6. Kéž bych taky patřila mezi šťastlivce, kteří teprve sbírají domácí jahody. U nás už jsou dávno pryč. Z těch úplně posledních jsem před časem dělala dortík -
    jahodovou květinu. Tak teď už jen vzpomínám. Cukety se taky urodily, zatím jsem z nich stihla jen bábovku a chystám se na další experimenty. Ráda se nechám inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
  7. hneď by som zjedla :)
    http://simonechanell.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  8. Muzu mimo tema ? Chci se zeptat kde sr daji koupit ty tslire. Jsou krasny. Dekuji.

    OdpovědětVymazat