pondělí 25. srpna 2014

BEZOVÝ SIRUP - ÚLOVKY Z NORDIC DAY




 
 

Před pár měsíci jsem byla v Kodani a musim říci, že to je nejlepší město na nákupy co se týče designu a různých nepotřebných věciček, který dělají domov domovem. Na českých stránkách  Nordic Day , které vám nemusím ani představovat, najdete libové novinky.
 
 BEZOVÝ SIRUP
 
CO POTŘEBUJEŠ: 
1 kg černých dobře vyzrálých bezinek 
1 L vody
1/2 kg třtinového cukru
1 lusk vanilky
1 hřebíček
1 vymačkaný citron
 
Bezinky jsem otrhala od stopek, vložila do mísy, zalila jsem vodou a nechala potopené asi na 24 hodin. Poté jsem šťávu scedila a bezinky propasírovala přes sítko. Pak jsem přidala semínka z pravé vanilky, hřebíček, šťávu z citronu a cukr. Vše jsem vařila za stálého míchání dokud se cukr nerozpustil. Horký sirup jsem nalévala do čistých nahřátých lahví.
 
Moje úlovky z Nordic Day:
 

22 komentářů:

  1. Pletený porcelán je krásný! Díky za tip na obchod.

    Všude kolem mi dozrává spousta bezinek, takže díky tobě už nemusím hledat recept, jak je proměnit na sirup. Jen se o bezinkách říká, že se jich kvůli jejich účinkům nesmí sníst -- tedy v tomto případě vypít -- moc. Máš s tím zkušenosti? Flo.

    OdpovědětVymazat
  2. Něco na tom je, slyšela jsem, že syrové bobule ve větším množství jsou jedovaté, ale vařením se účinky ztrácí.

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, děkuju. Kouknu ještě do nějakých starých receptářů, co na to ještě říkají krom toho, že bezový keř je ochránce každého stavení. Když něco objevím, dám vědět.

    OdpovědětVymazat
  4. Úlovky jsou krásné a originální :)
    veru-life.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Tak sezóna bezinek mě teprve čeká. U nás dozrávají později (68O m nad m.). Když kvetly, dělala jsem sirup. Z bobulí dělám už pár let likér. Receptů je jistě dost na netu. Co však nesmí chybět v mé "lékárně" jsou sušené bobulky. Když někoho v rodině chytne houser (neboli hexenšus) či jiné neuralgie, zaleju 1 pol.lžíci sušených bezinek 5 lžícemi vlažné převařené vody a 1 pol.lžící alkoholu (vodka, rum, slivovice) a nechám 24 hod louhovat. Užívá se po lžičkách 3 - 4x denně. Dokonce jsem si tímto "lektvarem" zachránila zub, který mě, jak už to bývá, začal zlobit o víkendu. A také se dají ukuchtit vynikající povidla z bezinek (3/4 kg bezinkové šťávy a 1/4 kg jablek, želírovací cukr dle návodu) a já na závěr ještě vhodím trochu borůvek (mohou být i z mrazáku). Vloni jsem měla s touto marmeládou úspěch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je báječné, nechcete si založit blog? Vaše recepty jsou zajímavé a já budu první čtenář. :)

      Vymazat
  6. O vlastním blogu jsem sice uvažovala, ale ještě se musím zdokonalit v technice.Děti nemají čas a tak jsem se zatím přihlásila na kurz Digitální fotografie. Až se s tím poperu, tak snad . . . Mohl by se jmenovat třeba Babo raď. Hezký den, Terezko.

    OdpovědětVymazat
  7. ND je pro mě úplný ráj! ale asi bych neřekla, jak krásně bude vypadat ta porcelánová pletená mísa, dokud jsem ji neviděla tady u tebe:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem původně, že bude poloviční. Taky jsem byla dost překvapená, ale krásná je.

      Vymazat
  8. Tyhle skleničky teď mají u nás v Nanu Nana :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak tohle je naprosto dokonalé! Děkuji za inspiraci! x

    OdpovědětVymazat
  10. A můžu se zeptat, jaké množství likéru z uvedeného množství vyrobím? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bohužel nejsem schopná odpovědět, nalila jsem to do různých velikostí lahviček. :(

      Vymazat
  11. Nordic Day taky můžu :-) Krásná mísa!

    OdpovědětVymazat
  12. Tohle bych chtěla moc ochutnat. Mám ráda sirupy tohoto typu a ráda to používám jako doplněk pro sportování. Po nějakém výkonu si ráda dám něco tzv. sladkého na doplnění cukrů. Přijde mi to pro mě osobně lepší, než si dát banán. Někdo si dá proteinový nápoj a já si ráda dám prostě šťávu :)

    OdpovědětVymazat