středa 6. srpna 2014

DOMÁCÍ SÝR RICOTTA S OVOCEM



Domácí ricotta je vážně skvělá, mažu jí jen tak na chleba a nebo jí  přidávám s parmazánem do špaget. A ten báječný pocit, když si snadno doma vyrobíte sýr za pár korun a víte ještě, co jíte. 
Všechny zdravím ze lžičky! :)

CO POTŘEBUJEŠ:

asi na 400 g
 
1 1/2 l plnotučného čerstvého mléka
1/2 l smetany ke šlehání (čím tučnější je, tím lepší)
1 lžička mořské soli
4 lžíce citronové šťávy

  1. Do velkého hrnce jsem nalila mléko, smetanu, sůl a vše jsem dala vařit.  Když mléko se smetanou dosáhlo 80 stupňů (na okrajích se dělají malé bublinky - lepší měřit kuchyňským teploměrem). Tak jsem přilila přeceděnou citronovou šťávu. Ztlumila jsem oheň na minimum a ještě dvě minuty jsem směs promíchávala. Směs se začne ihned srážet, vypnula jsem oheň a vše jsem nechala asi pět minut dojít.
  2. Hrnec jsem nechala v pokojové teplotě asi hodinu. Poté jsem si připravila další hrnec s cedníkem vyloženým látkovou plenou (můžete použít i čistou utěrku). Celou směs jsem vlila do cedníku a nechala minimálně hodinu okapat.
  3. Hotovou ricottu jsem vyklepla z cedníku do uzavíratelné misky a nechala vychladnout. Ricotta v lednici vydrží až pět dní. Pro odvážlivce - vykapanou syrovátku můžete vypít, je to moc zdravý, ale né moc dobrý :)
 
  
RICOTTA S OVOCEM:
 
čerstvou ricottu
lísková jádra mletá
med
nasekanou čerstvou mátu
nektarinky nebo jiné sezónní ovoce
 
Na hotovou ricottu jsem nasypala oříšky a nasekanou mátu. Pokladla jsem nakrájené nektarinky a vše jsem zakápla medem.
 
 

15 komentářů:

  1. Super. Děláme domáci Lučinu a jogurty, ale tohle by mě nenapadlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to skvěle, ale ricotta to asi nebude, ta se dělá ze syrovátky. Tentomsýr má blíže k mascarpone myslím.

    OdpovědětVymazat
  3. ...a ze zbylé syrovátky se dá dobře zadělat chleba ... když úlně člověku nešmakuje a měla by se vylít :)

    OdpovědětVymazat
  4. super nápad a ještě k tomu poměrně nízká cena. chválím!

    OdpovědětVymazat
  5. No vida, přemýšlela jsem, jak udělat tvaroh, když to dnešní mléko nekysne a stačí citron. Nevím sice, jaký je zásadní rozdíl mezi ricotou a mascarpone (kromě obsahu tuku), ale opět oceňuju skvělý jednoduchý recept.

    OdpovědětVymazat
  6. A k té syrovátce. Nevylévat ! Vychlazená, případně ochucená je nesmírně zdravá.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, můžu se prosím zeptat jakým fotíte foťákem? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj rozjíždím nový blog o vaření. Zatím tam ještě moc není, ale budu ráda když navštívíte a popřípadě napíšete. :) varenivareni.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den.
    Vážená Bloggerko blogu Výpečky.
    Před nějako dobou jsem Vám psal, že vyvíjím Android aplikaci, která by si měla stahovat a později i v offline režimu poskytovat recepty a články z těch nejoblíbenějších českých, popřípadě slovenských Food-blogů.
    Bohužel jste mi tehdy neodepsala (možná ano a já to nepostřehl, či jsem na Vás při tom psání mailu zapomněl, za to se opravdu omlouvám) no ale zkrátka jsem tu aplikaci udělal a ode dneška je ke stáhnutí na GooglePlay.
    Doufám, že pokud bude aplikace úspěšná, přinese Vám mnoho nových čtenářů.
    Z toho důvodu by ale bylo dobré, pokud by jste o aplikaci třeba napsala nějaký krátký příspěvek i na svých stránkách. Jelikož čím je větší stahovanost, tím více se aplikace posouvá v žebříčku oblíbených aplikací a tím větší je pravděpodobnost, že aplikaci objeví uživatelé, kteří Váš blog doposud neznali.
    Předem Vám moc děkuji a doufám že s touto aplikací souhlasíte. Pokud by jste měla nějaké námitky či nápady k aplikaci, prosím napište mi. :-)
    Jan Sláma

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.food.blogs.cz&hl=cs

    PS: Nešel mi otevřít odkaz na Váš mail tak Vám raději píši do dvou posledních článků, snad Vám to nevadí...

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, omlouvám se, pokud jsem na Váš e mail neodepsala, ale mám spoustu nabídek a už to nezvládám. Upřimně, nelíbí se mi grafika a vlastně ani nechci, aby moje fotky byly použity. Děkuji za pochopení Tereza proterezu@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  11. možná budu za pedanta... určitě to je hrozně dobrý sýr a někdy vyzkouším :-) .... ale ricotta to asi nebude... ricotta totiž znamená znovu vařená, podle receptu to je spíše mascarpone... ricotta je syrovátkový sýr, vyrábí se z odstředěné syrovátky, která se ještě jednou prohřeje...
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za poznámku, ráda se přiučím. Hlavně, že je to dobrý! ;)

      Vymazat