sobota 27. září 2014

GALETTE S CUKETOU A RICOTTOU




Na základě různých dotazů "Kdy budou recepty z cukety?" jsem konečně úkol splnila.
Koláč je výborný a určitě si můžete s náplní zvesela zaimprovizovat.

CO POTŘEBUJEŠ:

250 g hladké mouky
120 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
1/2 lžičky soli
1 lžička citronové šťávy
1 vejce
50 ml studené vody
žloutek na potření těsta


NÁPLŇ:

250 g sýru ricotta
60 g nastrouhaného parmazánu
1 cuketa nakrájená na tenké plátky
čerstvý pepř
sůl
1 nastrouhaný stroužek česneku
hrstka nasekaných pistácií

  1. Do velké mísy jsem nasypala mouku a sůl. Přidala jsem na kostky nakrájené máslo. Máslo jsem postupně do mouky zapracovala.
  2. Přidala jsem celé vejce, citronovou šťávu a postupně jsem přilévala vodu a vše jsem pak zpracovala do hladkého těsta. Hotové těsto jsem zabalila do fólie a nechala jsem ho asi na půl hodinky do lednice odpočinout.
  3. Ve volné chvíli jsem si udělala náplň. Smíchala jsem ricottu s parmazánem, směs jsem osolila a opepřila a přidala nastrouhaný česnek.
  4. Těsto jsem rozdělila na dva díly a pomocí válečku jsem ho vyválela na dva stejné kruhy. Kruhy jsem přendala na plech vyložený pečícím papírem. Do středu těsta jsem nandala hotovou sýrovou směs, navrch jsem pokladla cuketu a opatrně jsem okraje těsta zavinula. Nakonec jsem střed koláče posypala pistáciemi.
  5. Okraje těsta jsem potřela žloutkem a koláče jsem v rozehřáté troubě na 190 °C pekla asi 45 minut.

14 komentářů:

  1. Tak tohle je super nápad, musím brzo vyzkoušet, dík za fantastický recept :)

    OdpovědětVymazat
  2. recept super, jen se k němu vztahuje dotaz, abych mohla vyzkoušet. Proč se těsto rozdělovalo na dvě části? kde využiji tu druhou a nebo rozdělím i na dvě části náplň?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, špatně jsem to napsala. Těsto jsem rozdělila na dvě části, abych vytvořila dva menší koláče. Tudíž, i náplň rozdělím na dvě části.

      Vymazat
  3. Máte hezké fotky i zajímavé recepty :) Tímhle vás nechci naštvat, ale bylo by možné vkládat odkazy na zdroje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, zdrojů je hodně. Nevidím na tom nic špatného, recepty se točí pořád dokola a každý si něco přidá a nebo ubere. Nebo ne? :)

      Vymazat
  4. Už to peču. Jsem zvědavá na výsledek :D Improvizuju teda v remosce a vaření je moje hodně slabá stránka.

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem si přivezla od kamarádky (asi) poslední cuketu , s myšlenkou na tento koláč. Taky jsem ukořistila dýni (hokaidó), asi bude pečená. V truhlíku na mne kývá rozmarýn a tymián, do konce týdne je o dobroty postaráno. Jen škoda, že ta naše vegetariánka je tak daleko.Dík za inspiraci a zdravím.

    OdpovědětVymazat
  6. Wow, this galette looks fantastic! Sure it is a heaven's taste. Funny enough I postet a Cranberry galette today!
    Have fun and thank you for inspiring me
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
  7. Hm, hned bych ochutnala! Moc se mi líbí, jak je to těsto přehnuté - lahodí oku a nepochybně i chuti :-)

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  8. To vypada velmi lakave a i pres to, ze jsem momentallne odkazana na kolejni kuchyn, zkusim to! Uz ted se na to tesim, jen jeste vymyslet, kdy a s kym to snim :-D bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  9. Ješitná blondýna30. dubna 2021 v 17:39

    Tohle vypadá hodně chutně a dokonce i zdravě. Po tom bych asi nemusela na hodinu na brusle, abych se zbavila černého svědomí jako z toho bůčku, co jsem měla v neděli k obědu. :D Holt člověk si nedokáže poručit. Ale zase mám natolik sebereflexe, že když takhle prasím, tak pak zvednu zadek a jdu pro sebe něco udělat, abych to spálila. :D

    OdpovědětVymazat