pondělí 22. září 2014

TUŇÁKOVÝ NÁKYP S RAJČATY A AVOKÁDEM


 
Tohle je jeden z letních receptů, který se dá stále opakovat. Je jednoduchý na přípravu a celkem efektní. Název ,,nákyp" je možná zavádějící, ale jinak jsem to nedokázala pojmenovat. :) Recept mám přímo od Italky, tak hurá do toho. 
 
 
CO POTŘEBUJEŠ:
 
na 2 porce
 
1 zralé měkké avokádo
2 větší rajčata
2 x konzervu 80g tuňáka v olivovém oleji (Calvo)
1/2 citronu
nasekaná petrželka, hodí se i čerstvý koriandr
olivový olej
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
  
  1. Rajčata jsem si nařízla a dala na 1 minutu do vařící vody, vytáhla jsem je a hned je ponořila do studené vody. To aby se dala lépe oloupat.
  2. Oloupaná rajčata jsem rozřízla a vyndala z nich dužinu. Pak jsem rajčata nakrájela na kostičky (dužinu nepoužívejte, příliš by vám to zřídlo), dala jsem je do misky společně s petrželkou, solí a olivovým olejem a vše zamíchala - oleje stačí malinko.
  3. Avokádo jsem rozpůlila podélně nožem, rozlomila a vytáhla jsem z něho pecku. Lžičkou jsem z něho vybrala obsah a poté jsem ho rozmačkala. Vše jsem osolila, přidala jsem citronovou šťávu a pár kapek olivového oleje.
  4. Vzala jsem si rovný talíř, na kterém jsem si připravila kovový ráfek ve tvaru kolečka (vypadá to jako větší formička na cukroví). Na dno jsem nandala hotovou rajčatovou salsu, pak jsem přidala přeceděného tuňáka, kterého jsem lehce udusala na rajčata. Poté jsem opatrně přidala avokádovou pastu.
  5. Vše jsem nechala na půl hodinky zatuhnout do lednice a pak jsem opatrně formičku z talíře vyndala.
  6. Před podáváním jsem nákyp pokapala olivovým olejem a posypala řeřichou a pepřem. Kdo nemá tuhle vychytávku (kovový ráfek), tak to půjde do malých mističek vymazaných olivovým olejem.
 

10 komentářů:

  1. To vypadá božsky, určitě to tak i chutná, krása!

    OdpovědětVymazat
  2. To je dobrý nápad. Jako předkrm skvělý. Určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. Takový nákyp, to já můžu. a k tomu růžové Lambrusco . . Co ?

    OdpovědětVymazat
  4. Téda, tak tohle vypadá fakt skvěle, všechny ingredience mám doma, takže jasný favorit na večeři, díky ! B.

    http://mamapocket.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Od té doby co jsem shlédla na vašem blogu tento pokrm připravuji doma neustále a neustále jen dokupuju další a další avokády předem aby stihly dozrát :-D tak se mi teď na okně začínají hromadit avokádové pecky v kelímcích s vodou. Většina klíčí a dvě rostlinky už dokonce rostou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je výborný, jsem fakt pobavená :) Já jsem taky pěstovala avokádo, ale zimu to nepřežilo. :)

      Vymazat
  6. Tak prosté. Pár ingrediencí, které mám navíc většinou v lednici, a kolik to nadělá parády:) A největší uznání..pochválil to i můj muž, odpůrce zeleniny, do kterého bych dřív rajče natož pak avokádo nedostala.

    OdpovědětVymazat