středa 24. listopadu 2010

PISSALADIÉRE

 
Pissaladiére je klasický koláč s cibulí a olivami, je to ozdoba provensálské kuchyně. Koláč může být velmi chutný nebo naprosto hrozný. Pozor na nedostatečně opečenou cibuli a příliš slané ančovičky. Tajemství úspěchu spočívá v rozplývající se zkaramelizované cibuli .Cibuli trpělivě restuj co nejpomaleji, aby byla příjemně sladká a rozplývala se na jazyku. Tento recept je z mojí oblíbený kuchařky ŠKOLA PROVENSÁLSKÉ KUCHYNĚ

CO POTŘEBUJEŠ

250g hladké mouky
125g másla a trochu na formu
1 žloutek
1 lžička soli

na náplň

4 lžíce olivového oleje
1,2Okg cibule nakrájená na kolečka
3 stroužky česneku prolisované
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
10 sardelových řezů
malé černé olivy

  1. Mouku smíchejte se solí a 3 lžícemi vody.Pak přidejte žloutek, utřete máslo a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte aspoň 2 hodiny v lednici.
  2. Mezitím v hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, přiklopte a duste na mírném ohni. Průběžně míchejte a po 15 minutách přidejte česnek, sůl, pepř. Za občasného míchání duste na velmi mírném ohni ještě nejméně 45 min.
  3. Formu na koláč vytřete máslem. Rozválejte těsto, dejte ho formy a lehce ho propíchejte vidličkou.Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.Pak na těsto položte pečící papír, nasypte na něj suché fazole a pečte 15-20 min.Pak sejměte papír a nechte trochu vychladnout.
  4. Cibuli rozložte na upečený základ, navrch dejte ančovičky, olivy, pokapejte olejem a dejte do trouby na 15 min. Koláč podávejte horký nebo o pokojové teplotě. Je to asi 8 porcí.

2 komentáře:

  1. ančovičky jsem si posledni dobou oblibil, ale ta cibule ..toho bych se bal, cibula v takovem mnozstvi je moje nocni mura :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ancovicky nemusim, ale ta cibula - MNAM :)

    OdpovědětVymazat