Chápu, že tímle cukrovím nikoho neohromím, ale tohle je vzorek mé letošní tvorby. Čokoládovou pěnou můžete třeba někoho obdarovat, ale pozor je třeba rychlá konzumace, což nebude takový problém:)
IŠELSKÉ DORTÍČKY- příprava 60 min., pečení 10 min.
20 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
15 dkg mletých ořechů
20 dkg másla
1 žloutek
půl kávové lžičky mleté skořice
2 polévkové lžíce kakaa
trochu citronové kůry
špetka muškátového oříšku
Na vále vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme do druhého dne v chladu uležet. Vál poprášíme moukou, z těsta vyválíme plát silný asi 2 mm. Vykrájíme kolečka nebo srdíčka. Troubu máme předehřátou na 180 °C a pečeme zhruba 10-12 min.
KRÉM
20dkg másla
16 dkg cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
Všechny suroviny dáme do mísy a vařečkou je vymícháme na hladký krém. Dáme ho do lednice na chvíli odležet. Srdíčka pomažeme krémem a poléváme čokoládovou polevou. Ozdobíme půlkou mandle.
KARAMELOVÉ OVÁLKY - příprava 2 hodiny, pečení 7 min.
210g hladké mouky
140g mletých vlašských ořechů
70g moučkové cukru
140g másla
1 lžíce kakaa
2 žloutky
KRÉM
1 salko
250g másla
50g mletých ořechů
čokoládová poleva na ozdobu
Konzervu salka jsem ponořila do hrnce s vodou a 2 hodiny neotevřenou vařila. Pak jsem ji nechala vychladnout. Z mouky, ořechů, másla, kakaa a žloutků jsem zpracovala těsto a dala ho na půl hodiny odpočinout do ledničky. Pak jsem těsto vyválela na tenký plát a vykrájela oválky.
Zkaramelizované salko jsem prošlehala s máslem. Krémem jsem naplnila cukrářský sáček a ozdobila jím oválky. Pak jsem je umístila do lednice, jak zatuhly smočila jsem je do čokoládové polevy.
LINECKÉ - příprava 40 min., pečení 8 min.
210g hladké mouky
70g moučkového cukru
140g másla
2 žloutky
nastrouhaná kůra z jednoho bio citrónu
červená marmeláda
Prosila jsem mouku na vál, přidala jsem cukr, máslo, žloutky a citronovou kůru. A zpracovala jsem hladké těsto. Zabalila jsem ho do folie a nechala půl hodiny odpočívat v lednici. Předehřála jsem troubu na 180. Z těsta jsem vyválela asi 2mm silný plát a vypichovala jsem tvary. Pekla jsem je do zlatova (asi 8 min.).
ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
MI-LU-JU salkový krém. Děláme ho doma, babička z vařenýho kondenzovanýho mlíka dělávala i domácí vaječnej koňak. Mňam!.)
OdpovědětVymazatČokoládová pěna! Ach já mám zas chutě!
OdpovědětVymazat