sobota 4. června 2011

PARMAZÁNOVÉ PLACKY








Parmazánové placky alias Gnocchi alla Romana jsou trochu pracnější, ale za pokus to stojí. Inspiroval mě svojí kuchařkou Emanuele Ridi. Možná je kuchařka trochu profláklá, ale dají se tam najít super recepty. Placky se dají jíst teplý i studený. Tak uvidíte, třeba se taky do toho pustíte :)

CO POTŘEBUJEŠ
200g krupice
0,75 l mléka
50g másla
3 žloutky
100g parmazánu
sůl
špetka muškátového oříšku, ten není třeba. Jen jsem si myslela, že se hodí k sýru.
trochu mouky na zahuštění

  1. V hrnci jsem ohřála mléko s máslem, osolila a přidala krupici. Z části jsem přidala parmazán. Zachvilku se směs začla vařit a houstnout, je potřeba hodně míchat, aby se kaše nepřipálila. Kaši jsem vařila asi 20 minut.
  2. Potom jsem kaši odstavila, aby lépe vychladla. Po vychladnutí jsem vmíchala žloutky s dalším parmazánem. K tomu jsem přidala nastrouhaný muškátový oříšek. Zbytek sýra si nechte na závěr na posypání.
  3.  Krupicové těsto jsem rozválela na prkénku, zhruba na 3 cm plát. Poté jsem z něho vykrajovala kolečka. Emanuel radí, že si můžete vytvořit různé tvary, ale abych pravdu řekla, těsto se hodně lepilo, musela jsem přidat pol. mouku. Nedovedu si představit, že tvořim ještě zvířátka :)
  4. Placičky jsem vyskládala na máslem vymazaný plech. Posypala sýrem a dala péct na 200°C asi na 15 minut. Krupicové placičky můžou být dobrá příloha, nebo jako předkrm. 

8 komentářů:

  1. Chci si tě vzít! :D Opět to vypadá skvěle.

    OdpovědětVymazat
  2. Boruvk-a:Zrova tady můj přítel komentuje, že mi ty Výpečky zakáže :-D Díky T.

    OdpovědětVymazat
  3. No ešte to vyskúšať s pridaním jemne nasekanej mladej cibuľky.

    OdpovědětVymazat
  4. Gabriel: to může být dobrý, vyskoušej :)Díky Tereza

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný fotky! vypadá to výborně, musím zkusit. Pár tvých receptů jsem zkoušela a vždy to dopadlo moc dobře :) Fungovalo by to i s jiným sýrem?

    OdpovědětVymazat
  6. Sugar: Díky moc za pochvalu.Myslím si, že parmazán má své kouzlo a jinej sýr bych asi nedávala. Tak držim palce při dalším vaření! Dík Tereza V.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,inspiroval mně Váš recept,dnes na FB,mohu se prosím zeptat,jako kuchařka amatérka,jakou máte na mysli krupici ?Mně vytanula na mysli pouze dětská krupička,recept je skvělý,chci ho vyzkoušet,škoda,že u nás stojí parmazán 3 x násobek,co v Itálii.No,nedá se svítit,to jen si posteskuji nad postkumunistickou nenažraností,omluvte mou otevřenost,pokud by to někomu nevyhovovalo,krásný den přeji a zkusím i panna cotu,děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, je to dětská krupička :) Asi jsem měla více specifikovat. No bohužel v Čechách je všechno drahé :-(

    OdpovědětVymazat