pondělí 26. září 2011

DÝŇOVÉ RIZOTO


 

 

 

 

 Dýňová sezóna začíná a tohle rizoto si nenechte ujít! Pokud se rozhodnete, tak určitě použijte rýži na rizoto, určitě použijte pravý vývar a kvalitní parmazán. Rozhodně nebudete litovat.

CO POTŘEBUJEŠ:
60g másla + trochu olivového oleje
1 cibule, nakrájená na jemno
1kg dýně, oloupané nakrájené ( já použila dýni Hokaido, ta se nemusí loupat)
300g kulaté rýže Arborio
250ml bílého vína
1,5 litru horkého kuřecího vývaru
100g strouhaného parmazánu
sůl

  1. Na másle a oleji jsem zpěnila nasekanou cibulku, pak jsem přidala dýni nakrájenou na kostičky. To vše jsem restovala asi 10 minut.
  2. Do pánve jsem přidala rýži, kterou jsem zprudka opražila. Pak jsem směs osolila a svlažila vínem. Rizoto jsem zvolna míchala dál, dokud se alkohol nevyvařil.
  3. Po zhoustnutí jsem postupně po naběračkách přidávala vývar. Rizoto jsem vařila asi 25-30 minut, dokud rýže nebyla uvařená al dente. Doporučuji od rizota nikam neodcházet!:)
  4. Na závěr jsem do rizota přihodila trochu másla a část parmazánu - to vše jsem přiklopila pokličkou a nechala odpočinout. Rizoto musí být tekutý, ale rýže by měla být na skus.
  5. Na ozdobení rizota dejte hoblinky parmazánu, nebo můžete použít sýr mascarpone na zjemnění. 

3 komentáře: