sobota 26. listopadu 2011

CHEESECAKE S POMERANČOVÝM KRÉMEM


 

 

 

 

 

 

  

 

 
  Konečně jsem se odhodlala udělat svůj domácí cheesecake. Po poradě s mojí kamarádkou Maruškou, která cheesecake umí excelentně, jsem se dala do díla. Není to tak složité, jen malá chybička se vloudila a to, že dort plaval ve vodní lázni a to doslova. :-( Nemáte nějaký tip, aby se vám voda neprosákla do dortu?
Jinak co se týče ovocné omáčky jsem zvolila sezónní - pomerančovou.
  Dříve jsem pro vás připravila lemon curd a těšila jsem se, že udělám s příchutí pomeranče. Jen jsem zaměnila citrony za pomeranče a přidala trochu méně cukru, jinak to byl stejný postup. Pomerančový krém cheesecaku dal příjemnou nakyslou chuť.

CO POTŘEBUJEŠ:
200g máslových sušenek rozdrcených v mixéru
100g rozpuštěného másla
3 kelímky ricotty nebo tvarohu, ale ricotta je určitě lepší!
50g cukru krupice
nastrouhaná kůra z bio citronu a 3 lžíce štávy
3 žloutky
1 lžička jemné krupičky

 
  1. Troubu jsem si rozehřála na 180°C a mezi tím jsem si rozmixovala sušenky a přilila rozpuštěné máslo. Směs jsem nasypala do dortové formy o průměru 20 cm a rovnoměrně ji prsty rozetřela. Vytvořila jsem sušenkový korpus.
  2. Pak jsem si dala do velké mísy ricottu, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku - to vše jsem asi 5 minut prošlehávala. Připravenou hmotu jsem nalila do formy se sušenkovým dnem.
  3. Formu jsem obalila do alobalu a dala do hlubokého pekáče plného vody tak, aby zasahovala voda do tři čtvrtě koláče.
  4. Koláč jsem pekla asi 35 minut. Až se koláč bude lehce odtahovat od stěn, tak by měl být hotový. Nechte ho pozvolna vychladnou a pak šup do lednice, nejlepší je druhý den. :-)
 

27 komentářů:

  1. Já cheesecake nedělám jen z jedné ingredience, naopak se mi osvědčilo, když namixuji ricottu a klasickou Lučinu bez příchuti. Tvaroh téměř nikdy nedávám, nemám s tím dobrou zkušenost právě kvůli té mokrosti. Tvůj ale vypadá skvěle! :) A taky často místo máslových sušenek dávám Bebe nebo Esíčka. Je to taky fajn změna. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Chystám se na kokosovej, teď jsem dělala Dulche de Leche = super mňamka!

    OdpovědětVymazat
  3. Niko, na Dulche de Leche se taky chystám. :-) Kdy se sejdem? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Andreo, máš pravdu, tvaroh je víc vodovej. Díky moc za pochvalu. Tereza výpečky

    OdpovědětVymazat
  5. Terezo, skús nedávať vodu priamo k forme, ale skús ju dať iba do hlbokého plechu pod rošt, na ktorom budeš piecť, o poschodie nižšie (ak ti to tvoja rúra dovolí). Ešte môžeš skúsiť piecť vo forme, ktorá nemá odoberateľný spodok a boky, ale potom bude trochu väčší oriešok, ako vydolovať cheesecake z pevného spodku. Nemožné to nie je, ale rozoberateľná forma je komfortnejšia. Pomarančový krém vyzerá perfektne!

    OdpovědětVymazat
  6. Katko, jsi moc hodná a určitě to vyzkouším. díky Terez

    OdpovědětVymazat
  7. vyzerá neodolateľne!! ja som robila z mascarpone a s ovocím navrchu, ale takto sa mi pozdáva ešte viac :))

    OdpovědětVymazat
  8. uz se na neho tesim! ale muzu mit dotaz? tou krupickou je mysleno presne co? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Pro anonym, myslela jsem jemnou krupičku, co se z ní dělá krupicová kaše. Tak, asi tak :-) výpečky

    OdpovědětVymazat
  10. Andurejko, děkuju moc, ale mascarpone zní taky dobře. :-) Jinak máš moc hezký blog.

    Tereza výpečky

    OdpovědětVymazat
  11. Já tu formu vždycky obalím několika vrstvami potravinové fólie, odzkouším jestli do ní neteče a podle toho případně přidám další vrstvy, znova odzkouším... Sice je to trochu piplačka, ale lepší než nadávání nad rozmáčeným cheescake :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Mám vyzkoušené do tvarohu (používám tučný ve vaničce) přidat lžíci solamylu nebo vanil. pudinku, ten spolehlivě váže vodu a krém po upečení není vodnatý. Sušenkovou vrstvu nejdřív krátce zapéct tak asi 10 min. S tou vodou to je problém, já to peču na 130 st. bez vody. Ten tvůj vypadá jinak skvostně. Pečení-vaření bych taky doporučila v koláčové formě ne v dortové.

    OdpovědětVymazat
  13. ja som cheesecake robila uz niekolko krat a vzdy vo vodnom kupeli... formu ale obalujem v alobale. nestalo sa mi este, ze by to nefungovalo. skus to tak ;)

    OdpovědětVymazat
  14. kuk tu :) http://littlecookingdiary.blogspot.com/2011/03/cheesecake.html

    OdpovědětVymazat
  15. No, alobalem mi to taky často prosáklo, nikdy není dost široký a tak se mezera mezi jednotlivými vrstvami najde. Nejlepší je dát na plech, který přesně zajede do drážek trouby další hluboký pekáč, půl cm pod okraj naplnit vroucí vodou, na to položit mřížku a na ni formu s cheesecakem.
    Anebo mít takový ten plech na pečení masa s mřížkou, do kterého se dá dát vodu, na na to mřížka, na to koláč, bla bla:)
    Prostě tenhle princip http://www.hummel.co.th/Bakery-Pastry/Trays-Grills-and-Mats/Roasting-pan-with-grid-42x34x5-2-cm.html

    OdpovědětVymazat
  16. Vypadá to naprosto nádherně...já se taky pořád chystám nějaký upéct, ale pořád nic :)

    OdpovědětVymazat
  17. Perfektně nafoceno. Můžu se zeptat trochu mimo mísu, kde jste sehnala tu krásnou sklenici s víčkem? Díky moc za odpověď. Viktorie

    OdpovědětVymazat
  18. Viktorie, moc děkuju za pochvalu, já tu skleničku dostala, tak bohužel nevim. :( Možná nějakou najdeš zde http://www.this-that.cz/cz/ díky Tereza

    OdpovědětVymazat
  19. Různé typy cheesecaků peču moc a moc ráda a taky jej peču tak, že pod formu s cheesecakem dám ještě mřížku a na ní dám nízkou koláčovou formu naplněnou horkou vodo. Efekt pečení ve vodní lázni zůstane zachován, ale nedojde k nežádoucímu provlhnutí korpusu.
    Jinak pár mých oblíbených cheesecaků:
    http://madlinakuchyne.blog.cz/1111/domaci-pralinky-a-kokosovy-cheesecake-navrch
    http://madlinakuchyne.blog.cz/1008/karamelovo-mandlovy-cheesecake-s-jahodami
    http://madlinakuchyne.blog.cz/1008/cheesecake-vskutku-neodolatelny-s-tmavou-a-bilou-cokoladou
    http://madlinakuchyne.blog.cz/1112/torta-caprese-kralovna-vsech-oslav
    http://madlinakuchyne.blog.cz/1010/cheesecupcakes-s-karamelizovanymi-mandlemi

    OdpovědětVymazat
  20. Madlo moc dekuju, podivam se urcite na to. ;-) diky Tereza

    OdpovědětVymazat
  21. Recept super!! Ja osobne delam vzdy z tvarohu a nikdy jsem to nemela nejaky vodnaty a tak, a prodavam jeste navic banan a krupicky trosku vice. Vzdy je to super ;)

    OdpovědětVymazat