středa 14. prosince 2011

CUKROVÍ













Tyto kousky cukroví pro vás určitě nebude žádnou novinkou, ale v tomhle ohledu jsem dost konzervativní. :-) Karamelové košíčky jsme společně vyzkoušely s mojí dlouhodobou kamarádkou a módní bloggerkou Nikou. Začátek byl dost krušný, improvizace musela být, ale jinak se všechno povedlo. Znáte cukroví z bílého vína? Musela jsem to nazvat Chardonky :-), které jsou z málo ingrediencí a naprosto nejlepší kousky, úplná slast na jazyku!


1. Vanilkové rohlíčky

250g hladké mouky
100g vlašských ořechů
180g másla
90g cukru moučka
1 lžíce rumu, podle potřeby můžete přidat víc
1/2 prášku do pečiva



2. Karamelové košíčky

200g sušenek Lotus
250g másla - pozor máslo se rozděluje ještě do krému, tady byla naše chyba.)))) Musela jsem nastavovat máslovými sušenkami, které jsem měla zrovna doma. Jinak moc dobrá varianta. :-D
1 plechovka salka - já koupila už zkaramelizované salko
1 balení mandlových lupínků
sůl

Sušenky jsem rozmixovala a přidala 100g  změklého másla. Všechno jsem uhnětla a vytvořila těsto. Těsto jsem natlačila do formiček, vytvořila žlábek na krém a při 175°C pekla asi 8 minut.  Mandle jsem vysypala do rendlíčku, zalila 200 ml vody, přidala lžičku soli a minutu vařila. Po uvaření jsem vodu slila, mandle jsem osušila a opekla v troubě dozlatova.
Na krém jsem smíchala zkaramelizované salko a 150g másla a všechno jsem promíchala a nastříkala cukrářským sáčkem do upečených košíčku. Na závěr jsem košíčky ozdobila mandlemi. Slané plátky mandlí zvýrazní sladkou chuť.



3. Linecké

200g másla
400g hladké mouky
2 celá vejce
100g cukru moučka
1 prášek do pečiva
+ marmeláda na slepování, použila jsem jahodovou z Marks & Spencer, příště musí být kyselejší. Vždycky se nechám okouzlit obalem :-)




4. Kokosové kuličky

6 griliášových vlnek
1 salko
150g strouhaného kokosu + na obalení
40g sekaných mandlí

Griliášové vlnky jsem rozdrtila a nasypala do mísy, poté jsem drť důkladně promíchala, přidala salko, kokos, mandle. Promíchanou směs jsem dala na deset minut do lednice uležet. Pak jsem z hmoty vytvořila kuličky, které jsem obalila v kokosu.




5. Vinné cukroví - Chardonky

400g hl. mouky
300g másla
6lžic bílého vína, použila jsem Chardonnay :-)
moučkový cukr na obalení

Vytvořila jsem těsto, které jsem nechala 24 hodin uležet. Vyválela jsem silnější plát a pak vykrájela kolečka, které jsem upekla a obalila ještě teplé v moučkovém cukru.



6. Ořechy

300g hladké mouky
240g másla
120g cukr moučka
90g vlašských mletých ořechů
3 lžíce kakaa

Krém:
90g másla
90g cukru moučka
90g vlašských ořechů, mletých

22 komentářů:

  1. ty chardonky vypadají zajímavě:))

    OdpovědětVymazat
  2. krasne fotky!
    prave pripravujem obdobny post :))

    OdpovědětVymazat
  3. Terezko, a kolik ti na udané množství surovin na ty koule z vlnek vyšlo přibližně kusů? Dost mě lákají:)

    OdpovědětVymazat
  4. Markét, tak asi 40? nevim :-) Tereza

    OdpovědětVymazat
  5. Michaelo, děkuju od tebe si to obzvlášť cením, tvůj blog miluju. Vždycky ti chci napsat něco hezkýho, ale mám tady trochu technický problém. Tak doufám, že aspoň si to přečteš. :-) díky Tereza

    OdpovědětVymazat
  6. na tohle se koukat takhle večer, to je utrpení! :D

    www.kavarenskapovalecka.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý! Lidi se mě ptaj na recepty a já si je nepamatuju, tak je pošlu sem:))

    OdpovědětVymazat
  8. hele a jak dlouho a na kolik se pečou ty vanilkový?:D to samé s lineckým a chardonkama prosím:P zítra to budu dělat a prostě se mi nechce odhadovat:P dík.)

    OdpovědětVymazat
  9. Tina-Já nevim, asi na 165°C 7-10 minut, ale každá trouba peče jinak. Musíš to odhadnout :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Díky, díky . Prvně jsem je viděla u Niky a žádala ji o recept na košíčky, vypadají totiž nádherně. Dala odkaz zde. Tak děkuju Vám oběma holky, že se podělíte. Krásné Vánoce

    OdpovědětVymazat
  11. M.K.-Monika Nemáš zač :-)doufám, že se ti povedou.

    OdpovědětVymazat
  12. krásne koláčiky, super recepty, linecké zbožňujem a orechy tiež, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  13. :)) tak to si teraz velmi potesila ty mna... Dakujem!!

    OdpovědětVymazat
  14. Mňam, jste šikovné :) Cukroví z vína znám, ochutnala jsem ho letos poprvé u nás ve skanzenu, dělali tam malou ochutnávku právě tohoto druhu...a tak mám recept a chystám se péct :)

    OdpovědětVymazat
  15. wau..nadhera v kazdom smere!!!ako to,ze som tvoj blog objavila az teraz...moooc krasny:)

    OdpovědětVymazat
  16. Martina(Dulce de Leche): Díky moc za poklonu.Tvůj blog je super, je vidět za ním spousta práce. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Takovej Rezept vrakousku nikde ne najdeš, jsem rada ze konečně muzu udělat ořechy ! Dik za rezept

    OdpovědětVymazat
  18. Markét to jsem moc ráda, mám v plánu další druhy cukroví. Díky Tereza

    OdpovědětVymazat
  19. Už kolik roků cukroví pravidelně objednávám v pekárně, protožýe před Vánocema je v práci nejvíc práce. Takže nestíhám. Navíc se o to nemusím starat, napečou mi toho tolik, kolik opravdu sníme. :) A když by něco došlo mezi svátky, tak ještě ochotně dopečou, pokud to teda není na Štědrý den večer. :) A já se nemusím o nic starat. Navíc to vyjde i levněji, než když si pečete sami. :)

    OdpovědětVymazat
  20. Miluji vanilkové rohlíčky! Zajímalo by mě ale, jestli bych k jejich výrobě mohl použít i para ořechy. Ještě jsem to nezkoušel, ale para ořechy mi chutnají mnohem více, než ořechy normální, tak by mě zajímalo, jestli by s tím šlo také udělat rohlíčky. Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat