středa 17. dubna 2013

DATLE PLNĚNÉ MLETÝM MASEM

datle s jogurtovo mátovým dipem
 
Začíná se oteplovat a všichni budeme trávit většinu času venku, tyto datličky se určitě budou hodit na nějaké to posezení na dece s dobrým vínem.
Možná bude pro vás velký problém, kde sehnat tyto maxi datle. Já je sehnala ve WINE FOOD MARKETu. Jsou z Izraele a jsou celkem drahé.Výhodu mají, že se dají dobře naplnit a jsou mimořádně sladké. Ty malé datle jsem opravdu nezkoušela. Nevíte kde se ty velké dají ještě sehnat?
 
 Maso jsem si nechala namlít u řezníka, vybrala jsem klišku, ta je víc šťavnatá. U nás řezník namele nejmíň 600 g, tak jsem musela uvařit rychlý ragů a zbytek jsem šoupla na mrazák. Pro ty co mají doma mlýnek, to nemusí řešit. :)
Koření roztloukám v hmoždíři, zatím nemám jinou vychytávku, ale co můžu doporučit, je nekupovat římský kmín v prášku. Raději si kupte semínka a prožeňte je pánví a bude vždy čerstvý a voňavý. A nakonec opět musíte roztlouct v hmoždíři.
 
Jo a ještě budu trochu chytrá, datle jsou výborným zdrojem pro doplnění energie a bohatým zdrojem vitamínů A, B, draslíku a železa.


CO POTŘEBUJEŠ:

10 velkých sušených datlí
asi 200 g mletého hovězího masa
1 lžíce pistácií
hrstička nasekané hladké petržele
2 špetky skořice
2 špetky mletého hřebíčku, tady jsem si pomohla hmoždířem
2 špetky roztlučeného římského kmínu
sůl, pepř
olej na vytření plechu

  1. Nejprve jsem si rozehřála troubu na 160°C. Mezi tím jsem si římský kmín s hřebíčkem nasucho opražila na pánvi, aby se vůně probudila. Musíte koření hlídat, aby se nespálilo a pak ho roztlučte v hmoždíři na jemný prášek.
  2. Datle jsem si podélně nakrojila a odstranila pecku.
  3. Pistácie jsem si vyloupala a nasekala nadrobno. Omytou petrželku jsem si také nasekala na jemno. Pistácie, petrželku a všechno koření jsem přidala do mletého masa a vše jsem zapracovala.
  4. Datle jsem naplnila a lehce je stiskla.
  5. Zapékací nádobu jsem vymazala olejem a naskládala jsem do ní datle vedle sebe, otevřenou stranou nahoru.
  6. Vše jsem pekla 20-25 minut. Je potřeba datle trochu podlévat, aby se spodní část nepřipekla. Nejchutnější jsou teplé a namáčené do jogurtového dipu.

JOGURTOVO - MÁTOVÝ DIP:

200 g bílého jogurtu
na jemno nasekané lístky petržele
na jemno nasekaná máta
1 prolisovaný stroužek česneku
sůl, pepř
špetku římského kmínu

11 komentářů:

  1. Terezo uchvacuje mě Váš blog čím dál víc, Wine Food Market miluju, teď nevím jestli je to ulice Smíchovská, ale určitě víte, tam bych mohla být stále, bohužel jsem 60 km od Prahy, ale při každé příležitosti se stavím. Nevím, co bych měla chválit dřív, jídelnu, jídlo, sýry, Mozzarellu, olivy, sušená rajčata, těstoviny, no nebudu to vypisovat, prostě vše nej nej! A tiše závidím pražákům ... chjo
    Plněné datle zkusím, vypadají luxusně ( já totiž ráda jím a zkouším nové dobroty) :-)
    Přeji krásný večer Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já to tam taky miluju, a mám to jenom za odměnu. ;-) Kupuju tam polosušená rajčata, salsicciu, sýr straciatellu a pistáciovou zmrzlinu. Aaaaach :)
      Jinak moc děkuju, je to milé ;-)

      Vymazat
  2. Doporučila bych vyzkoušet obchody Chez Amis ve Spálené nebo Farah v Myslíkově, tam by tyto datle mít mohli...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj to je pravda, tam to znám. Díky moc T.

      Vymazat
    2. Určitě jsem viděla tyto datle v Opletalově ulici v nějakém tom Halal krámku. Je dobré počkat si na prodavačku, muži prodavači se s ženami (bez pokrývky hlavy) v podstatě nebaví.

      Vymazat
  3. Tak tohle je nesmírně zajímavá kombinace, určitě bych hned ochutnala...i když na mě je to tedy pořádná divočina:)

    OdpovědětVymazat
  4. To musí chutnat báááječně. Napadlo mě, že bych mohla udělat variaci(protože maxidatle u nás neseženu), malé datle nasekám do masové směsi, přidám špetku skořice a chilli, uhňácám kuličky a upeču. Dám potom vědět. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  5. Velmi zajímavý nápad. Nacpat maso do datlí by mě nenapadlo. Budu to muset také vyzkoušet. Do Wine Food Market určitě zajdu, vypadá to velmi dobře (to tam zase nechám peněz :-) ). Nějaké tipy co tam nakupovat?

    OdpovědětVymazat