neděle 12. května 2013

FARMÁŘSKÉ KUŘE S BÍLÝM VÍNEM A OCTEM



Začalo to tím, že jsem dostala úplně čerstvou kuchařku ,,Dva italští gurmání" - Gennaro Contaldo - uznávaný šéfkuchař, který učil Jamieho Olivera a Antonio Carluccio, který je autor 13 kuchařských bestsellerů. V kuchařce jsou velmi jednoduché a nápadité recepty.  První recept jsem vyzkoušela. Vzhled nic moc, ale geniální chuť. Úplně jsem se zasnila a teleportovala jsem se někam do Toskánska. :) Všem ho vřele doporučuji a už se moc těším na další dobroty z této italské kuchařky. I náš 2letý Jáchym tohle skvělé jídlo s chutí snědl.

CO POTŘEBUJEŠ na 4 porce:

1,2 kg kuřecího masa ( stehna, prsa, paličky - podle chuti)
600 ml bílého vína
3 lžíce bílého vinného octa
2 šalotky, to jsou ty malé oválné cibulky
2 mrkve
1 noha řapíkatého celeru, nahrubo nakrájená
4 bobkové listy
2 hřebíčky
sůl
10 kuliček černého pepře
40 g másla
4 plátky citronu, dala jsem jen 2 a je lepší použít bio



Toto velmi snadné jídlo pochází z Piedmontu a říká se, že si manželky místních zemědělců ráno do hrnce připravily všechny přísady a vyrazily pracovat na pole. Kuře se mezitím marinovalo a večer, po příchodu z práce, je ženy daly vařit.

Všechny přísady jsem vložila do kastrolu. Přivedla k varu a až se maso začalo opékat, tak jsem snížila teplotu a vše jsem přiklopila pokličkou (nechte skulinu, kterou bude unikat pára). Asi 50 minut jsem vše vařila a občas jsem maso obrátila. Maso pohltí veškerou tekutinu a uvnitř bude dokonale provařené. Podává se s rýží.

19 komentářů:

  1. Nádhera :) Skvělej výběr! Klára

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé! A moc se mi líbí ta stylizace na focení. Miluju dokreslování reality.)

    OdpovědětVymazat
  3. Něco podobného jsem vařila s balsamikem a bylo to výborné,není nad nové chutě, čím jsem starší tím mě více fascinují různé kombinace

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, když se nebojíte něco nového ochutnávat. ;)

      Vymazat
  4. Vypadá to fantasticky, tento typ jídel mám ráda. Ještě dnes zakoupím ingredience a dám to marinovat, zítra to zbaštíme a poreferuji!

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzerá to úžasne, hneď by som si dala. Len ma zaujíma, nie je toho vína nejako priveľa?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se bála, ale neni. Víno se úplně vyvaří a dodá jídlu šmrnc ;))

      Vymazat
  6. Gгeetings! Thіs iѕ mу firѕt comment here so I just wаntеd tо give а quick shоut
    out and ѕaу Ӏ tгuly еnjoy reading уour
    articles. Cаn you recommend anу other blogѕ/ωebsitеѕ/fоrums that сoѵer the same tοpiсs?

    Many thanks!

    My webѕite: www.art-z-faces.com

    OdpovědětVymazat
  7. Já tomu moc nerozumím. Nejdřív se to vše přivede k varu (to znamená, že tam je dostatek tekutiny), a když se maso začne opékat, přiklopí se pokličkou. Potom 50 minut vaření, kdy maso pohltí veškerou tekutinu... Jak se může opékat maso, které se vaří?
    díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to někdo příliš prožívá :)Maso se spíš dusí.

      Vymazat
  8. V sobotu jsem recept zkoušela a byl opravdu vynikající. Sladká mrkev s vínem...super! Akorát bych uvítala více šťávy k rýži. Ale mohu jen doporučit, já sama ho zařazuji do našeho jídelníčku. Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, více šťávy jsem taky postrádala. :) Jinak je to všechno okopčeno z kuchařky. Děkuju

      Vymazat
  9. mne sa páčia fotky...nápad, tabuľová farba, prázdny tanier..:)
    inak prázdny tanier mám vždy aj ja, keď je v jedle špľachnuté vínčisko..:)
    yummy!
    ( do "kohúta na víne" lejem CELÚ, áno celú fľašu! )
    enrú

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, jinak kohouta na víně bych taky někdy ráda uvařila.:)

      Vymazat
    2. ja robím kohúta podľa nigelly, a ona sa s tým veru nepáre,
      "kohút" sa to len volá, ale je to kura..:)
      mne je to jedno, dôležitá je tá celá fľaša ryzlingu..:)

      Vymazat
  10. Děkuji za výborný recept. Včera jsem uvařila na oběd. Použila jsem jen kuřecí prsa, přidala jsem muškát moravský, bílý ocet balsamiko a ostatní dle receptu. Mírně jsem zahustila šťávu, abych ji mohla připravit více.Všem chutnalo a já mám zase nový, jednoduchý a dobrý recept.

    OdpovědětVymazat
  11. OK, po 50 minútach sa z tekutiny odparilo asi len 10%, mrkva je tvrdá a mäso začína byť vo vnútri vysušené. "Opečenie mäsa do zlatohneda" sa zatiaľ nekoná, celé je to utopené. Doba prípravy do 2 hodín? Príprava trvala asi 10 min + 50 min varenia :) Ale varím ďalej, možno po 2 hodinách sa to bude podobať na to, čo je na obrázku. Alebo robím niekde chybu?

    OdpovědětVymazat