čtvrtek 13. června 2013

MELOUNOVO - BAZALKOVÝ NANUK

 
 
 
 
 
 
 
Neodolatelné NANUKY- to je zbrusu nová kuchařka, kterou vydal Slovart a je opravdu velmi povedená. Fotky jsou hezký s velmi jednoduchým popisem jak nanuk vyrobit. Stačí si uvařit cukrový sirup a pak se jen inspirovat. Baví mě, že se v kuchařce najdou netradiční kombinace, jako je například meloun a bazalka, sorbet s chilli nebo alkoholová variace ledový Gin s tonikem a okurkou. Určitě takový nanuk nesmí chybět na garden party. Těším se na další pokusy, které ochutná celá moje rodina. Mimo jiné, nanuky a další moje recepty najdete na Prima Fresh.
 
 
CO POTŘEBUJEŠ:
 
na 8 nanuků
500 g dužiny vodního melounu (bez pecek)
100 ml cukrového sirupu - recept viz níže
1 lžíce nahrubo nakrájených lístků bazalky
kůra z 1 limetky - najemno nastrouhaná
 
  1. Meloun jsem rozmixovala s cukrovým sirupem. Přidala jsem nakrájenou bazalku, limetovou kůru a vše jsem důkladně promíchala.
  2. Do formiček na nanuky jsem si rozdělila melounové pyré. Počítejte, že se obsah mrazem zvětší. Vše jsem dala zmrazit na 6 hodin, aby pyré ztuhlo.
  3. Před vyndaváním nanuku je potřeba na pár sekund ponořit formu do teplé vody a pak nanuky opatrně vytáhnete.
 
CUKROVÝ SIRUP:
250 ml
 
90 g krupicového cukru ( příště dám hnědý)
200 ml vody
 
  1. Cukr a vodu jsem dala do malého kastrůlku a vše jsem zahřívala až se cukr rozpustil.
  2. Zvýšila jsem oheň a cukrový sirup jsem vařila asi 5 minut. Pak jsem sirup odstavila, zakryla a nechala ho zcela vychladnout.
  3. Vychladnutý sirup se dá uchovávat v uzavřené nádobě asi týden v ledničce.
 
 

15 komentářů:

  1. Dostala jsem formičky na nanuky a v mražáku mám teď furt něco :) Kombinaci melounu a bazalky určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. Musí to být fantasticky osvěžující, naposledy jsem zkoušela nanuky z banánů a taky to němělo chybu, úplně mě to vrátilo do dětských let, když se prodávala banánová zmrzlina na Václavském náměstí, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám malý mrazák :(, ale až budu velká (:D) a budu mít velký mrazák, koupím si formičky z IKEA a nějakou zmrzku taky vyzkouším! Vypadá to úžasně!

    OdpovědětVymazat
  4. a jéje...to je zas něco pro mě^^
    hned bych si tou knížkou prolistovala-mám ráda když je to suprově nafocený a doma máme ty ikea formičky na nanuky, takže je jasny že to musim zkusit:p

    OdpovědětVymazat
  5. Just want to say your article is as astonishing.
    The clearness to your post is just cool and that i could
    think you're a professional on this subject. Well along with your permission let me to clutch your RSS feed to keep updated with imminent post. Thank you 1,000,000 and please continue the enjoyable work.

    My web page; rozliczenie podatkowe przez internet

    OdpovědětVymazat
  6. Hmmm, s tou drevenou špatličkou vyzerajú tak krásne oldschoolovo. My máme práve v ikeáckych formičkách tvarohovo-smotanovo-jahodovú klasiku, ale určite radi skúsime i túto iste veľmi osviežujúcu obmenu. A pred časom som objavila túto novinku od Tescomy http://eshop.tescoma.cz/tescoma-pro-deti/detske-stolovani/bambini/668230-tvoritka-na-zmrzlinova-lizatka-bambini-3-ks , myslím, že práve na takéto "vodnaté" zmrzliny a drene sa to bude hodiť a hlavne to, čo synček nestihne zlýzať, mu nebude stekať po rukách, ale nazad do formičky. Ešte mi napadá... nedávno som kúpila bio sirup z agáve, ktorý mi chuťovo pripadá ako tekutý cukor, len je snáď zdravší :) Myslíš, prosím, že bo ním šlo nahradiť ten cukrový sirup v recepte? Vďaka za recept, vlastne za všetky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pardon "zlízať"... fuj, pár rokov na materskej a píšem ako hotentot!

      Vymazat
    2. To nedokážu posoudit, zkus to! Změní to barvu zmrzky, ale to nám( matkám) neva ;-)

      Vymazat
    3. Už sú zjedené a boli vynikajúce ;) Inak, ten sirup z agáve je priesvitný, takže boli i krásne ako tie Tvoje. Díky a pa!

      Vymazat
  7. Zatím jsem si formičky na nanuky nepovažovala za nutné koupit, ale tohle je docela nahlodání :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera! Já zatím dělala jen mangovo-mátové a byly taky skvělé :)

    OdpovědětVymazat