úterý 2. července 2013

DOMÁCÍ PIZZA A SPRITZ



Vše to vypadá velmi idylicky - domácí pizza, výhled z balkonu a zapíjet vše osvěžujícím drinkem jménem Spritz. Jenže je za tím docela dost práce a času. Kynuté těsto bylo vždycky mým strašákem, ale co mám ten můj (láskastroj) KitchenAid, tak jsem z kynutého těsta nadšená. Doporučuji všem, se předtím trochu najíst, protože doba kynutí a různých příprav pár hodin potrvá.

CO POTŘEBUJEŠ:

1 kg hladké mouky ( v Itálii neexistuje polohrubá mouka, proto se na pizzu doporučuje smíchat polovinu mouky hladké a polovinu mouky hrubé z tvrdého zrna)
50 g čerstvých kvasnic
25 g cukru
25 g soli
3/4 l mléka nebo vlažné vody
100 g olivového oleje (v Neapoli je doma zvykem do těsta přidat místo olivového oleje trochu sádla, asi 2 lžíce na 500 g mouky). Chcete-li pizzu vysokou neapolskou, dejte na 1 kg 50 ml oliv. oleje a místo 50 g droždí dejte 100 g. Pokusila jsem se o tu vyšší - se sádlem. :)

  1. Droždí jsem si rozmíchala s cukrem a přidala teplé mléko o teplotě 37 °C a vše jsem nechala lehce poprášené moukou nakynout. Nikdy nedávejte sůl do kvasnic, protože zpomaluje kynutí.
  2. Tak jsem vám chtěla složitě popisovat jak míchat a hnětat těsto, ale já to vše frkla do mého miláčka Kitchenaid, přidala jsem zbytek mléka, olej, sůl a bylo to téměř bez práce. Až mi to skoro bylo líto, že se těsta ani nedotknu.
  3. Těsto musí být vláčné, ale ne lepivé. Po vypracování těsta jsem z něho udělala kouli, pomoučila jsem ho a nechala vykynout 2 hodiny. Těsto se musí alespoň 3x zvětšit.
  4. Mezitím co těsto kynulo, jsem si uvařila hustou rajčatovou omáčku.

SUGO - RAJČATOVÁ OMÁČKA

1 rajčatové pyré to je to v té krabičce
2 stroužky česneku
pár lístků bazalky
3 lžíce olivového oleje

POSYPÁTKA NA PIZZU

čerstvá rajčata
olivy
artyčoky - jsou to ty nakládané
mozzarela
čerstvá rukola

  1. Troubu jsem si rozpálila na nejvyšší možnou teplotu a asi 40 minut jsem jí rozehřívala. Z těsta jsem si udělala bochánky, které jsem ručně vytahovala do placky. Klidně bochánky můžete nechat znovu vykynout, ale já už jsem byla fakt hladová a netrpělivá. Opatrně jsem vyválené těsto nandala na plech, který jsem ještě před tím pomazala olivovým olejem. Těsto jsem propíchala vidličkou a potřela rajčatovou omáčkou sugo. 
  2. Pak jsem přidala další ingredience a vše jsem pekla dozlatova. Po upečení jsem pizzu posypala rukolou a pokapala olivovým olejem.

SPRITZ

3 části suchého bílého vína (ideálně Prosecco)
2 části Aperolu
trochu sody
plátek pomeranče, já dala citron
led

22 komentářů:

  1. Krasne fotky!! Sliny se jen sbihaji :-)
    Takhle s pizzou a Spritzem jsem si naposled hovela a debuzirovala v Rime... skoda, dovezeny Aperol uz dosel ;-)
    Krasny vecer

    OdpovědětVymazat
  2. Dělám ji podle "Kluků v akci" na ČT1 a úplně jinak. :D Méně droždí, bez cukru, kratší doba kynutí. Ale opravdu nikdy jsem s tím neměla problém. Mám za sebou už třicet kousků. Určitě se nechám inspirovat omáčkou a posypem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Receptů je hrozně moc, tento je složitější, ale od Italky.;)

      Vymazat
    2. Příště zkusím udělat dva druhy těsta, jestli to někdo pozná. :D

      Vymazat
  3. Láska ke KitchenAidu je jasná, i když máme doma jiného robota, taky bych se mu nebránila... :) Pizza mě neskutečně láká (už vážně musím vyzkoušet ten program v nové troubě) a Spritz jsem včera viděla v nabídce jedné restaurace, pomalu přemýšlím, že ten Aperol přeci jen koupím, když to na mě všude mrká :D

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to naprosto fantasticky, co jsem začala dělat domácí houstičky už nemám respekt z kynutého těsta, pizza je moje zamilované jídlo, hodně sýra, hodně oliv, prostě božská pochou
    tka, tak děkuji za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  5. Tak zrovna u pizze svůj KitchenAid odložím. Nějak mi ta pizza víc chutná, když to těsto zpracovávám ručně :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to suprově! Já jsem jednou těsto na pizzu koupila chlazené - už nikdy víc. To raději obětuji najěký ten čas :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jojo KitchenAid ... bez nej ani ranu ... nerada jsem patlala testo, co se lepi na ruce :o) Navic ten nas je cerveny ... proste Ferrari v kuchyni :o)
    Urcite pizzu vyzkousim.

    OdpovědětVymazat
  8. Ty tvoje fotky jsou prostě božské no, co k tomu víc říci. Pizzu můžu v každou denní dobu :D

    OdpovědětVymazat
  9. Aperol Spritz jsem si zamilovala v Budapešti a do suga ještě přidávám trochu červeného vína...je to mňamózní :)

    OdpovědětVymazat
  10. Aperol Spritz jsem si zamilovala v Budapešti a do suga ještě přidávám trochu červeného vína...je to mňamózní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to děkuju za tip. Já teda víno leju taky do všeho ;-)

      Vymazat
  11. replica bags online shopping india Get More Info g1a51w1p19 replica bags from korea check out here x6s43x5e66 Ysl replica bags replica bags online uae replica bags and shoes hermes fake a4j95f8i40 best replica ysl bags

    OdpovědětVymazat