pondělí 29. července 2013

OKRA V PIKANTNÍ OMÁČCE

 
 
 Okra neboli Ibišek jedlý je charakteristickou surovinou hlavně v indické a turecké kuchyni. Já ji dostala od mé kamarádky, která byla na dovolené v Řecku. Tam se dá běžně koupit na trhu Jinak u nás čerstvou okru jen tak neseženete, při troše štěstí v Makru. Úspěšní byste zcela jistě měly být v prodejně arabských a orientálních specialit Farah (v Myslíkově ulici) nebo se vydejte za nákupem čerstvé okry do tržnice SAPA.
K Okře jsem dostala ještě malou cuketu a hned jsem věděla, že k tomu koupím pár masitých rajčat a přihodím orientální koření a lahodné jídlo bude na světě. Ta okra je fakt dobrá! :)
 
 
 
CO POTŘEBUJEŠ:
 
2 hrstě okry
1 kulatou cuketu, dříve jsem ji kupovala v Lidlu - ale stačí normální
4 masitá rajčata
1 cibule
3 tobolky kardamonu (trochu ho předtím potluču, aby se vůně lépe rozložila)
malá lžička římského kmínu
1 čerstvá chilli paprička
hrst opražených semínek
petržel
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
uvařená quinoa ( příloha), ale hodí se i vařené brambory nebo bílý chleba
 
  1. Nejprve jsem si okru omyla a odkrojila všechny konce. Pak jsem si lehce nakrojila rajčata, dala je do mísy a přelila jsem je vařící vodou, po chvilce jsem je vyndala a hodila je do studené vody. Po schlazení jsem rajčata oloupala.
  2. Na olivovém oleji jsem si dala nakrájenou cibulku a nechala jsem ji orestovat. Přidala jsem koření a hned jsem nasypala nakrájená a oloupaná rajčata. Po chvilce jsem dala okru a nakrájenou cuketu a chilli papričku. Přilila jsem trochu vody, aby veškerá zelenina byla potopená. Vše jsem nechala pod pokličkou dusit. Vařte dokud zelenina nezměkne a rajčata nevytvoří kompaktní omáčku. 
  3. Na závěr jse vše osolila, opepřila a přidala opražená piniová semínka + nasekanou petrželku.
 

Okru také můžete přidat do jednoduché rajčatové omáčky - tobolky okry osmažte na oleji s trochou nasekané cibule a česneku. Přidejte nakládaná krájená rajčata, citronovou šťávu a nasekanou petrželku a vše povařte, dokud okra nezměkne.
 
 

12 komentářů:

  1. O okře jsem nikdy neslyšela, jak to chutná? Vypadá to skvěle!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chuťově mi připomíná trochu jako okurka nebo cuketa. Když se uvaří, tak je trochu slizká :-) Jak to jinak popsat. )))

      Vymazat
    2. Popsala si to srozumitelně, alespoň mám přibližnou představu. Ráda zkouším nové suroviny, tak snad na ni někdy narazím. Kouknu po ní na místním zeleninovém trhu.:-)

      Vymazat
  2. OLà
    adorei seu blog, ele tem um ótimo conteúdo, e se vê que è feito com carinho.
    parabéns pelo seu cantinho.

    baci

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme jí jedli v Egyptě před lety pořád... Je to jak cuketa :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem zase chytřejší. Myslela jsem, že okra patří do kreolské kuchyně. Trochu mi to připomíná ačokču.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zase neznám já :)

      Vymazat
    2. Ačokča je z Jižní Ameriky. Říká se jí také paprikookurka, mexická okurka atd.. Tvarově vypadá jako okra, takové papričky. Uvnitř jsou semínka. Používají se mladé plody do zeleninových pokrmů, dusí se zapékají a také jsou výborné nakládané v sladkokyselém nálevu. Když si jí zasadíte k plotu, bude se tam plazit a mimo vody je nenáročná.

      Vymazat
  5. Aha, tak to zní moc dobře. Děkuju za vysvětlení. :)

    OdpovědětVymazat
  6. ibišek jedlý se dá pěstovat i v Česku, letos ho nemám,protože bylo dlouho zima. Ale pěstuji ho normálně venku na záhonu, ani jsem ho nepředpěstovala, sela jsem ho po zmrzlých rovnou na záhon.

    OdpovědětVymazat