pátek 14. února 2014

PAVLOVA S MARACUJOU A MANGEM



Světoznámý dezert Pavlova pro balerínu Annu Pavlovu už asi zkoušel každý, pro mě to byla premiéra. No a jak se ukázalo... všechny jsem oslnila. :) Příjemná nakyslá chuť ovoce s kombinací sladkého korpusu si zamiluje každý.

CO POTŘEBUJEŠ:

150 ml bílků z cca 4 vajec
220 g moučkového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce bílého vinného octa
špetka soli

NA OZDOBENÍ:

250 ml smetany ke šlehání
dužina ze 4 plodů maracuji
1 zralé mango nakrájené na kostičky

  1. Do bílkům jsem přidala špetku soli a vše jsem vyšlehávala do hustého sněhu. Za stálého šlehání jsem po lžících postupně přidávala cukr, to vše při nejvyšší rychlosti. Následně prosátou škrobovou moučku a nakonec ocet.
  2. Připravené těsto jsem navršila na pečící papír do tvaru kolečka (já vytvořila jedno velké a dvě malé). Po okrajích by mělo být těsto vyšší než uprostřed, to aby šlehačka s ovocem lépe držela.
  3. Troubu jsem předehřála na 150 °C, ale pekla jsem korpus na 120 °C po dobu 80 minut. Je to spíš takové sušení.
  4. Po upečení jsem korpus nechala vychladnou v troubě. Teplota pečení je orientační, každá trouba peče jinak, takže je potřeba zkoušet. Pavlova by měla zůstat po upečení bílá, na povrchu křupavá a uvnitř vláčná.
  5. Na vychladlý korpus jsem nakladla ušlehanou šlehačku bez cukru, pak pokladla mango a nakonec jsem vše zakápla maracujou. Je lepší dort podávat hned. Jinak korpus bez šlehačky vydrží 2 dny.


16 komentářů:

  1. Vyzerá úúúžasne. Pavlovu som ešte neskúšala... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se na ni chystám už asi půl roku, ale zatím jsem se neodhodlala. Vypadá úžasně a asi ji co nejdříve konečně vyzkouším udělat

    OdpovědětVymazat
  3. Ani já jsem zatím nezkoušela, protože mě nikdy moc nelákal..až do dnešního rána, kdy jsem narazila na tenhle tvůj:)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to dobře :)

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Nechybí tam ještě lžička vanilky? Někdy mám pocit, že bez ní ty bílky mají jakousi "pachuť"... Jinak dezert je to víc jak lahodný. Dělám ho pravidelně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem na různé recepty, někdo jí dává někdo ne, já jí zkusim dát příště ;) Díky T.

      Vymazat
  6. Krásna, a s tým mangom a maracujou musela byť úžasná! :) ja som sa raz o ňu pokúšala, ale netuším, čo bolo zle, zvrchu bola nádherná, ale zospodu úplne surová :( samozrejme, že keď som ju chcela otočiť a dopiecť z druhej strany, tak sa mi rozpadla. Ďalšie pokusy som vzdala. Piekla si klasicky konvekčným ohrevom, alebo teplým vzduchom?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já pavlovu pekla horkovzdušnou troubou. Je možné, že si ji pekla příliš rychle a nebo na více stupňů? Nevim, bohužel každá trouba je jiná. :-/

      Vymazat
  7. Food porn! Mas to vzdy tak nadherne naaranzovane a nafocene!

    OdpovědětVymazat
  8. To je tak krásné! Na pavlovu jsem se zatím neodhodlala, mám strach, že se mi to celé rozteče a neupeče...ale toto je skvělá motivace :)

    OdpovědětVymazat
  9. Nádhera, o víkendu se ní chystám :) myslíš, že bych mohla ten moučkový cukr něčím nahradit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš dát i cukr krystal, ale musí se dobře rozpustit. Možná bych ten cukr dávala už dřive, než se bílek ušlehá. Držim palce :)

      Vymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat