čtvrtek 8. května 2014

CITRONOVÁ BÁBOVKA S MÁKEM

 
Tak hezky stručně, tento recept mám od mé sestřenice a to zaručuje 100% dobrotu, Veronika má totiž vytříbený jazýček jako já. :) Obecně mák není moc oblíbený, ale tady se báječně doplňuje s citronem a navíc hezky křupe a to mě baví.

CO POTŘEBUJEŠ:

250 g másla
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 vejce
2 ks bio citrony
1 lžička kypřícího prášku
280 g polohrubé mouky
špetka soli
4 lžíce celého máku

  1. Změklé máslo, cukr a vanilkový cukr jsem utřela do husté pěny. Pak jsem přidávala postupně vejce, šťávu z jednoho citronu a kůru podle chuti... já dala z jednoho celého citronu (nelekejte se, máslo se úplně nerozpustí a má takové malé hrudky, ale všechno dobře dopadne :))
  2. Pak jsem smíchala sypké přísady a vše jsem zamíchala dohromady. Docela tuhé těsto jsem  nandala do formy vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou.
  3. Vše jsem pekla v předehřáté troubě na 180° C  asi 50 minut.
  4. Bábovku jsem nechala vychladnout a polila jsem ji připravenou citronovou polevou.

NA CITRONOVOU POLEVU:
200 g moučkového cukru
šťáva z celého citronu

Cukr s citronovou šťávou jsem utřela do hladka.

22 komentářů:

  1. Och, hneď by som zakusila... :-). Vyzerá veľmi chutne a šťavnato...

    OdpovědětVymazat
  2. je vynikající, doporučuju : ))

    OdpovědětVymazat
  3. jen se zakousnout! vypadá výborně! :)
    http://bonfiremind.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Terez, super recept! Já už podle tebe také jedu víkendové vaření :) Aneta

    OdpovědětVymazat
  5. Nějaký podobný recept jsem hodně dávno zkoušela a bylo to super, tak asi tenhle taky vyzkouším. Tamto byl to recept na muffiny, které navíc uvnitř měly citrónový pudink - určitě by to šlo vyzkoušet i s tímhle receptem :)

    OdpovědětVymazat
  6. Miluju mák..
    Počkej, ale kolik toho máku se tam vlastně dává? Nikde to nemohu vyčíst..
    Terka

    OdpovědětVymazat
  7. Jééé, úplně jsem dostala chuť ... jdu se vrhnout do pečení!

    OdpovědětVymazat
  8. Ňam! Asi vymyslím nějakou bezlepkajdu:)

    OdpovědětVymazat
  9. Už se těším, až ochutnám, ale momentálně se nervuji:) s polevou. Jak udělám takovou krásně tuhou jakou máš ty? Použila jsem stejné množství cukru a šťávy z jednoho citrónu a steklo mi to všechno a na bábovce nezůstalo nic :-D Díky Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja tu polevu dělala asi hodinu před bábovkou, tak možná proto? Sestřenici ta poleva taky stekla. Nebo dát příště víc cukru, každej citron je jinak velkej no. :-/

      Vymazat
  10. Většinou se snažím dodržet množství surovin, ale teď jsem se trošku lekla toho množství másla. Chtěla bych dělat bábovku pro rodiče, co si hlídají linii (narozdíl ode mě :). není bábovka s celou kostkou másla moc tučná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně to chápu, taky se mi zdálo velké množství, ale v receptu to tak bylo. Chuť bábovky byla lehce máslová, ale nebyla nějak super mastná. Když zkusíš dát másla méně, tak to asi vadit nebude. ;)

      Vymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Muffiny z poloviční dávky - výborně! Příště je udělám z celé, protože se snědly moc rychle :)

    OdpovědětVymazat
  13. Také děkuji za recept - místo bábovky máme výborný citronový hřbet :-) Jednoduché, rychlé, pro návštěvu ohlášenou na poslední chvíli ideál :-)

    OdpovědětVymazat