neděle 19. dubna 2015

TRHACÍ CHEBÍČEK S PESTEM Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU




CO POTŘEBUJEŠ:

75 g másla
230 ml mléka
21 g droždí
375 g hladké mouky
lžička cukru
sůl
1 vejce
pesto
hrst sušených rajčat
máslo na vymazání formy
trochu hrubé mouky na vysypání formy
 
  1. V rendlíčku jsem si rozehřála máslo, přidala jsem mléko a vše jsem ohřála asi na 40°C (mléko by se nemělo vařit).
  2. Do misky jsem si rozdrobila droždí, přidala jsem lžičku cukru a vše jsem míchala do rozpuštění.
  3. K rozpuštěnému droždí jsem přidala ohřáté mléko s máslem a lehce jsem směs poprášila moukou (asi lžičku). Kvásek jsem nechala na teplém místě přikrytý čistou utěrkou dokud nevykynul.
  4. Hotový kvásek jsem přelila do hnětače, přidala jsem vejce a postupně prosátou mouku a sůl. Vše jsem důkladně promíchala a nakonec jsem těsto poprášila moukou a znova nechala na teplém místě přikryté utěrkou 20 minut kynout. Vykynuté těsto jsem vyklopila na pomoučněném vále a rozválela ho na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm.  Plát jsem potřela pestem a posypala malými kousky sušených rajčat.
  5. Natřený plát jsem nakrájela na zhruba stejné čtverce, které jsem si naskládala po třech na sebe. To aby se forma lépe plnila.
  6. Formu na biskupský chlebíček jsem vymazala máslem a vysypala hrubou moukou. Čtverce z těsta jsem  postupně naskládala za sebou do formy a vše jsem pekla v předehřáté formě na 170°C asi 40 minut.


 PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

CO POTŘEBUJEŠ:

hrst opražených pinií (nebo kešu)
větší hrst čerstvého medvědího česneku
3 lžíce olivového oleje
1 lžíci nastrouhaného parmazánu
kvalitní hrubou sůl
trochu kůry z bio citronu

Umytý medvědí česnek jsem rozmixovala s oříšky a postupně jsem přidávala olej. Dochutila jsem sýrem, kůrou a solí.

6 komentářů:

  1. trhanec jeden!! voní až sem, na slovensko...:)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyskusane, je to genialne! Cast muky som nahradila spaldovou. Dakujem za super recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý nápad! Příště vyzkouším. Děkuju T.

      Vymazat
  3. Sezóna medvědího česneku je za námi, ale místo něj mám na balkóně košatou bazalku. Nebo bych mohla vyzkoušet čerstvou dobromysl a česnekovou nať. No, určitě to vyzkouším. Podobnou (trhací) buchtu jsem dělala nasladko se skořicovým máslem a neměla chybu.Držte mi palce.

    OdpovědětVymazat