neděle 22. ledna 2017

HOVĚZÍ PO BURGUNDSKU

 
 

Tento francouzský způsob úpravy hovězího masa je velmi oblíbený. Když jsem si pořídila tento krásný kousek - litinový hrnec, tak jsem hned věděla, že v něm vaření bude jedna radost.
 Podávejte s kaší a večer, když  zbyde, tak s bagetou.

CO POTŘEBUJEŠ:

1 kg hovězího masa, zadní kýty
2 velké mrkve
2 řapíkaté celery
3 stroužky česneku
2 lžíce nakrájeného špeku
1 velká cibule
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce hladké mouky na poprášení masa
pepř
sůl
bobkový list
rozmarýn
2 lžíce rostlinného oleje
půl litru kvalitního červeného vína, nejlépe burgundského

  1. Maso jsem nakrájela na kostky a zprudka po částech orestovala na oleji a poté vyjmula z hrnce.
  2. V hrnci jsem orestovala slaninu, mrkev, celer, cibuli a česnek. Poté jsem přidala protlak a znovu jsem vše opékala.
  3. Po chvilce jsem přidala maso a vše jsem zalila vínem. Osolila jsem, opepřila a přidala bylinky.
  4. Vše se vařilo asi 2-3 hodiny až když bylo maso měkké. Omáčku můžete přecedit a zjemnit studeným máslem. Já nechala hovězí burgundské více rustikální, máme rádi větší kousky vařené mrkve.

3 komentáře:

  1. Tak to vypadá naprosto dokonale...Ilča

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím. Očekávala jsem, s čím se pochlubíš v novém roce, a nezklamalas. Dobrota pro zimní hodování, kdy člověk přijde domů promrzlý a čeká ho na talíři tato lahoda. Jen mám dotaz. Celé dva řapíkaté celery nebo dva řapíky ? Já bych dala 2 řapíky. Jinak, já dávám kus bulvového celeru na větší kostky, taky kvůli struktuře. Tak až budeš, Terezko, o víkendu škytat, bude Tě rodina chválit za inspiraci.

    OdpovědětVymazat