úterý 21. prosince 2010

CRUMBLE - ZIMNÍ DEZERT


Vánoce se rychle blíží, a venku je opravdu velká zima. Zdá se mi, že je lepší zůstat doma s šálkem horkého čaje a příjemným dezertem.
Crumble je dezert snů! A proč? No, protože je to koláč bez těsta :) a můžete si nakombinovat různé variace ovoce.


CO POTŘEBUJEŠ

4 ks Jablek
štáva z půlky citronu
špetka skořice
trochu vanilkového cukru
60g másla
3 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce třtinového cukru
2 lžíce müsli nebo oříšků či vloček

  1. Jablíčka jsem oloupala, nakrájela na větší kostky. Dala jsem je do vymazané zapékací formy a zasypala skořicí a vanilkovým cukrem. Pak jsem je zakapala citronou stávou.
  2. Studené máslo jsem smíchala s moukou, cukrem a müsli  (tady můžete použít oříšky, nebo vločky) a vytvořila sypkou směs.
  3. Drobenku jsem dala na jablka a pekla v troubě zhruba 20-30 minut na 180°C do zlatohněda. Podávejte ještě horké se smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Variace - místo jablek je možné dát mražené ostružiny, hrušky, rebarboru či jiné pevné ovoce.

 

8 komentářů:

  1. Mňam, do toho se pustím taky, vypadá, že bych ho i já (nevařící) mohla zvládnout!

    OdpovědětVymazat
  2. :-D určitě to zvládne každý !!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je nejen úžasný recept pro toto období, ale i pro nečekané návštěvy nebo když dojde inspirace. Nějaké mražené ovoce v mrazáku se vždycky najde a ostatní suroviny v kuchyni taky a než se uvaří voda na kafe, dobrota je v troubě :o))) mňam a tisíceré voňavé díky! Jsi můj nejoblíbenější blog a nikdy mne neomrzíš :o***
    Monča
    PS: Vyráběla jsem ty čoko-písmenkové bombóny (vytvořila jsem asi 25 balíčků, uff) a vypadaly i chutnaly moc dobře, něco málo mi zbylo a po pár dnech zešedly, nevíš čím to? Vím, že na chuti ani jakosti to nic nemění, ale nevypadá to hezky. Nechávala sem je ztuhnout v lednici, pak v čekaly v uzavřené plastové krabičce a hotové balíčky jsem nechala přes noc na balkoně. Ten zbytek pak při pokojové teplotě zešedl :o/

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Mončo, jseš moc hodná, hezky se to čte :)))))a asi hodně šikovná, 25 balíčků!!!!!Super!
    Jinak zrovna včera jsem darovala poslední čoko- lžičky a všimla jsem si taky šedivé barvy, ani nevím proč se to stalo. Pokusím se to zjistit od cukrářky, ale asi až po Vánocích.
    Díky Tereza

    OdpovědětVymazat
  5. Všem přeju, krásný a chutný Vánoce :-D Tereza Výpečková )))))))

    OdpovědětVymazat
  6. Spala u mě kamarádka taky-studentka a večer si posteskla, že se jí stýská po maminčiném čerstvě upečeném čemkoliv, takže jsem ráno najela sem, a než se kamarádka pořádně vyhrabala z postele a koupelny, bylo hotovo, zasypala jsem to tedy spoustou vloček a na závěr přihodila nasekanýho nanuka Míšu a jak jsme si hned ráno pochutnaly! Nadšena tím, jak je to geniálně dobré a jednoduché jsem pak ještě v týdnu oblažila přítele. :) Díky a chci další recepty! :) Abee

    OdpovědětVymazat
  7. Abee- Tak to jste holky šikovný :)zrovna tam posílám nový recept.Jinak moc děkuju za komentář.

    OdpovědětVymazat