neděle 2. prosince 2012

KARAMELOVÁ JABLÍČKA A SLANÉ KARAMELKY

 
Máte tu malý tip do mikulášské nadílky. Znáte to, nejlepší dárek je ten, který sami uděláte. Když chcete někoho podarovat, tak je lepší jablíčka vyrobit ten daný den.
 
 
KARAMELOVÁ JABLÍČKA
 
CO POTŘEBUJEŠ:

8 dřevěných tyček nebo větviček
8 malých jablíček nejlépe kyselejší (omytá a osušená)
1 ½ šálku (375 ml) světlého kukuřičného sirupu, který se dá koupit ve zdravých výživách
300g másla (nakrájeného na kostičky aby se lépe rozpouštělo)
2 šálky (440g) cukru krystal
2 lžičky vanilkového extraktu
 
  1. Každé jablíčko jsem propíchla větvičkou asi 3 cm hluboko. Ve středním hrnci na mírném ohni jsem si roztopila sirup, máslo a cukr. Směs jsem vařila do 140°C asi 8-10 minut, pozor nesmí se hmota míchat!
  2. Na závěr jsem do vařící směsi přidala 2 lžičky vanilkového extraktu a vše jsem promíchala. Tady musíte být velmi opatrní. Karamel je velmi horký. Nakonec jsem získala karamelový sirup velmi husté konzistence, který se musí táhnout. Když do něho ponoříte lžíci, tak by se měla  by se hmota pomalu táhnout.
  3. Když byl karamel hotový, osušená jablíčka jsem ponořila do horkého karamelu, vyndala a dala odkapat na plech s pečícím papírem. Postupně jsem ponořila všechna jablíčka a nechala zatuhnout.
 
 
KARAMELOVÉ BONBONY
 
CO POTŘEBUJEŠ:
 
zbylá karamelová hmota
kvalitní mořská sůl, nejlépe ve vločkách

  1. Po namočení jablíček mi zbylo ještě spoustu karamelu, tak jsem hned hmotu, dokud byla ještě horká, nalila do malé zapékací mísy vyložené pečícím papírem.
  2. Když se karamel začala lehce zatahovat, tak jsem ho posypala hrubou solí. Musí se tento okamžik vychytat, aby se krystalky soli ještě ponořily.
  3. Po osolení jsem tupým nožem karamel nařezala jako tabulku čokolády asi na 2 cm veliké čtverečky. Stačí jen trochu nařezat. Když karamel úplně zatuhne, dá se dobře nalámat.

12 komentářů:

  1. Zajímalo by mě jak chutnají slané karamelky. Budou chutnat dětem, nebo ne? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolím si odpovědět jako velký znalec slaného karamelu ;-) BUDOU !! :-) Vůbec nechutnají slaně, trocha soli zvýrazní chuť. Zmrzka, makronky i různé polevy ze slaného karamelu (či slaného másla) jsou taky chuťově skvělé. A pokud jsem vás ještě nepřesvědčila, tak v Provence, potažmo v celé Francii, jsou karamely ze slaného másla jedny z neoblíbenějších dětských mlsků, když ne ty nejoblíbenější :-)

      Vymazat
  2. A jinak jsem chtěla napsat, že fotečky jsou krásné, nad obrazovkou se mi sbíhají sliny :-) Oboje dělám, moc mi to chutí ! Větvičku v jablkách místo dřívka už jsem někde zahlédla, zatím nevyzkoušela, a stále mi to příjde velmi originální.

    OdpovědětVymazat
  3. Jablka a karamel jsou skvělá kombinace právě na podzim (teď už na začínající zimu) :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Slané karamelky mi dělají velké chutě. Nádherné fotografie. Ty jablka vypadají též výborně, ale dá se to ukousnout? Není to moc tvrdé? Už jsem tenhle recept viděla na mnoha blozích ale nikdy jsem nenašla odvahu. Přeji pěkného Mikuláše!

    OdpovědětVymazat
  5. Vando, díky moc :)Jo jabka jsou profláklí všude možně, chtěla jsem to vyzkoušet. Do jabka se zakousneš ani nevíš jak. :-) Tereza

    OdpovědětVymazat
  6. Proboha mňaaam děláš mi chutě:P:) vypadá to báječně!!

    OdpovědětVymazat
  7. víkend to jistí :D .. btw záleží na druhu jablek, nebo je to fuk?

    OdpovědětVymazat
  8. Já myslim, že kyselejší budou lepší, ale asi je to jedno. Tak ať se povedou. :)

    OdpovědětVymazat
  9. this contact form w5d20b4e07 louis vuitton replica replica bags high quality replica bags australia replica gucci bag f0l52p6u34 replica bags from china free shipping click for more y6v31c9n71 Ysl replica replica bags dubai

    OdpovědětVymazat