pondělí 20. května 2013

QUINOA PUDINK


QUINOA- česky MERLÍK ČILSKÝ je tradiční jihoamerická plodina, kterou v poslední době objevuje celý svět. Klidně bych řekla, že je to hit!!!
 Jsou to drobná kulatá zrna, která připomínají kuskus nebo jáhly a mají po uvaření jemnou oříškovou chuť a skvělou konzistenci. Quinoa neobsahuje lepek a může se podávat i malým dětem. Já tím třeba zahušťuji polévky.
Připravit ji můžete podobně jako rýži. Vaří se asi 15 minut - dva díly vody na jeden díl quinoy. Její velkou výhodou je možnost úpravy jak naslano (s kořením a zeleninou), tak i nasladko (např. na snídani s medem, ovocem, ořechy nebo rozinkami).
Quinou koupíte ve zdravých výživách a já jí kupuji v DM drogerii.
Připravuji pár receptů z Quinoa, tak neváhejte a kupte si ji. :)


CO POTŘEBUJEŠ:

3 šálky plnotučného mléka
1 šálek smetany na šlehání
1 vanilkový lusk
1/4 šálku cukru krupice
špetka soli
1 šálek quinoa
nakrájené jahody
javorový sirup

  1. Nejprve jsem si propláchla quinou horkou vodou, to aby se zbavila hořké chuti.
  2. Do mléka se smetanou jsem přidala semínka z pravé vanilky. Pak jsem přisypala cukr, quinou a špetku soli.
  3. Vše jsem přivedla k varu, přikryla pokličkou a na mírném ohni jsem vše vařila asi 30 minut.
  4. Občas jsem směs promíchala, aby se na vrchu nedělal škraloup.
  5. Postupně se mléko vsáklo a vytvořil se hustý pudink, který jsem nalila do menších mističek.
  6. Po chvilce jsem na pudink pokladla jahody a zakápla javorovým sirupem. Hodí se i posypat pistáciemi.

23 komentářů:

  1. Tak konečně super využití!!! Díky moc za recept:)

    OdpovědětVymazat
  2. Plodinu neznám, ale určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Fakt v DM? Zkusím ráno na kaši místo pohanky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně v DM, ;) ale quinoa se jen tak nerozvaří na kaši. Je to spiš jak kuskus.

      Vymazat
  4. Dneska jsem ji dělala se zeleninou, zatím míchám s kuskusem 1:1, abych ji nenápadně juiorovi vpašovala do břicha .) Asi zkusím i nasladko, zní to dobře .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je sranda jak se musí ty děti pořád oblbovat ;) Můj Jáchym snědl quinovu jen tak s máslem a moc mu chutnalo.

      Vymazat
  5. Jééé, ahoj Terezo, super recept!:) My máme u nás na Rybičce o quinoe celej článek (http://www.jakorybicka.cz/2011/05/18/quinoa/) a i nějaký ty recepty, ale tenhle vypadá fakt skvěle. S dovolením ho pošleme dál.:) Máte bezva blog, tak přejem hodně štěstí! Karolína (jako rybička :)

    OdpovědětVymazat
  6. těším se na další recepty! mám ji už nějakou dobu doma a nějak nevím, co s ní:) takhle na sladko to vypadá lákavě..

    OdpovědětVymazat
  7. mňam! podobne robievam špaldovú krupicu z DMky a aj proso. tak vyskúšam aj quinou :)

    OdpovědětVymazat
  8. Znám ji jako přílohu na slano a pak jako malé karbanátečky, na sladko vyzkouším, na stará kolena zjištuji, že lepek není to pravé co mi dělá dobře:)

    OdpovědětVymazat
  9. Quinou jsem ještě nikdy nezkoušela, ale docela si mě nalákala. Když jsem byla malá, máma mi vařila jáhlovou kaši se žloutkem (jako na slano), bylo to šíleně dobrý. Mohla bych to zkusit z ní. Na sladko to ale asi bude lepší ...

    OdpovědětVymazat
  10. Na pudink z quinoy se taky chystám. Pekla jsem z ní čokoládový dort a byl výborný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní moc dobře! Nepodělíte se o recept?:)

      Vymazat
  11. Co jsem se někde dočetla, že to slečna přirovnala k rybímu oku, tak to nemůžu pozřít :D. Pořád v tom to oko vidím :D. No po přečtení vašeho článku třeba odolám..vypadá to opravdu báječně. Jsem na sladké :) :)

    Monii http://moniislifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. Dekuji za skvelou inspiraci! Quinou uz pouzivam v kuchyni delsi dobu, ale nasladko by me v zivote nenapadla! Uzasne!

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá to nádherně! :)

    http://tinymealtime.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, vyzkoušela jsem tenhle recept a je to fakt skvělý. O Quinou jsem nikdy předtím ani neslyšela a tak mě puding zaujal. Akorát mi ujela ruka s cukrem, tak je puding sladký jak cecek :-). Ale to nevadí. Díky za dobrý typ ;-)

    OdpovědětVymazat
  15. pro kolik osob je tento recept prosim?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, jak velké porce děláš, já bohužel si to nepamatuji, ale odhaduji pro 6 lidí malé porce. :)

      Vymazat