pondělí 7. října 2013

JEŘABINOVÁ OMÁČKA

 
 
 
Dostala jsem pytel krkonošských jeřabin a hned jsem věděla, že udělám omáčku / marmeládu, která se bude hodit třeba k domácí paštice. Vždy se pouštím do vaření ve večerních hodinách a pak zjišťuji, že nemám jednu základní ingredienci a to třeba pektin, který se běžně používá do zavařování. No nic, už je hotovo a půvabné skleničky jsou uskladněny v chladu a čekají na to nejlepší využití. Jedna sklenička jako dárek poputovala do správných rukou a to na nejlepší Faru - bytová restaurace, kde se konalo druhé milé setkání blogerů a kulinářů. Tím děkuji za pozvání a umožnění fotografování na zahradní posteli.
CO POTŘEBUJEŠ:

1 kg jedlých jeřabin
1/2 kg cukru
šťávu z půlky pomeranče a kousek kůry
semínka z pravé vanilky - já použila svůj  domácí vanilkový extrakt
trochu vody
pasírovací sítko


  1. Nejprve jsem jeřabiny zbavila střapin a všechny jsem propláchla studenou vodou.
  2.  Pak jsem jeřabiny scedila a dala do hrnce s trochou vody. Jeřabiny jsem pomalu vařila, přidala jsem cukr. Přilila jsem domácí vanilkový extrakt, pomerančovou šťávu a kousek pomerančové kůry a to vše jsem vařila do změknutí.
  3.  Po uvaření jsem jeřabiny nechala asi 2 hodiny louhovat. Pak jsem rozvařenou směs propasírovala přes síto a pár jeřabin jsem si nechala v celku, to aby omáčka nebyla tak fádní a občas se dalo do něčeho zakousnout. :)
  4. Ještě jednou jsem směs přivedla k varu, mezitím jsem si vyvařila zavařovací sklenice a horké jeřabiny jsem opatrně nalila do sklenic. Naplněné a uzavřené sklenice jsem otočila víčkem na utěrku a nechala je vychladnout.
  5. Kdo má doma a přidá pektin na zavařování, tak bude mít lepší trvanlivost a hustější omáčku.


  
  
 

11 komentářů:

  1. Hmm zajímavý nápad :) A samozřejmě krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem hned zkusila. Mám zrovna černé jeřabiny a omáčku jsem vyzkoušela. Můžu říct, že horká je ještě lepší než když vychladla (nechala jsem malinko na testovacím talířku ;-) ). Co se týče množství, tak z cca 600 g kuliček jeřabin (v čerstvém stavu) vyšli něco málo přes dvě skleničky od přesnídávek. Myslím, že k masu bude perfektní. Určitě vyzkoušejte. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je rychlost! :) Jsem ráda, že chutnala a moc děkuju za komentář. T.

      Vymazat
  3. Vypadá to krásně, vůbec netuším jak chutnají jeřabiny. Jen si prosím opravte tu hrubku "jedlých" jeřabin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za upozornění!!! Jeřabiny chutnají podobně jako brusinky.

      Vymazat
  4. Doteď jsem nevěděla, že se jeřabiny jí:) a přitom to vypadá opravdu výborně...

    OdpovědětVymazat
  5. líbí se mi zužitkování rostlin nebo plodů co rostou volně v přírodě a jen čekají, kdo si je utrhne a zpracuje...perfektní!

    OdpovědětVymazat
  6. OMG this post is beyond GORGEOUS:) Your blog is on my fav. list and now

    Check out my blog today...hot modern kitchen inspiration:)

    Have a lovely day dear

    LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, kde se dají jedlé jeřabiny sehnat? vypadá to vážně krásně a lahodně.

    OdpovědětVymazat
  8. Já je trhala v Krkonoších :)

    OdpovědětVymazat