sobota 30. března 2013

CIBULOVÉ MUFFINY

CIBULOVÉ MUFFINY


Troufám si říci, že více mi chutnají slané muffiny než sladké. Zkuste tyhle muffiny a třeba budete mít stejný názor.

CO POTŘEBUJEŠ:
na 12 kousků

2 velké červené cibule (asi 200g)
špetka cukru do cibule
100 ml slunečnicového oleje
250 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku
2 vejce
200 g zakysané smetany
3 snítky tymiánu
sůl, pepř
tuk na vymazání plechu, pokud nemáte papírové košíčky

  1. Cibuli jsem nakrájela na nudličky. Pak jsem si na pánvi rozehřála 2 lžíce oleje a opekla na něm cibuli lehce dohněda. Tady přidávám trochu cukru, aby se cibule lépe zkaramelizovala. Pak jsem k cibuli přimíchala otrhané lístky z tymiánu a lehce orestovala, aby vůně lépe pronikla.
  2. Troubu jsem si předehřála na 180°C a připravila jsem si papírové košíčky do plechu s jamkami. Když nemáte papírové košíčky, tak si plech vymažte máslem a vysypte moukou.
  3. Mouku jsem si smíchala s kypřícím práškem a asi jednou lžičkou soli a pepřem.
  4. V míse jsem si rozšlehala vejce, zakysanou smetanu a zbývající olej. Po dávkách jsem postupně přidávala osmahnutou cibuli a mouku. Vše jsem důkladně jsem promíchala.
  5. Těstem jsem naplnila košíčky a pekla v předehřáté troubě 25-30 minut.

15 komentářů:

  1. vypadaj úžasně... ale asi bych si na ně netroufla, mám radši ty sladoučký :) :D

    OdpovědětVymazat
  2. Taky přiznávám, že vypadají sice nádherně, ale jak nejsou sladký, tak bych asi neochutnala.)

    OdpovědětVymazat
  3. A to já bych si je teda dala hned :-) Na slano jsem zatím zkoušela jen "nádivkové" muffiny, ale už se dlouho chystám i na nějakou další variantu a tohle vypadá víc než příhodně :-) Navíc cibulová pizza nebo koláč - to je prostě moje :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam. Většinou na stolech plných dobrot sahám nejdříve po chlebíčcích a dalších slanostech než po zákuscích a čokoládě. Proto je pro mě tohle jednoznačně dokonalý tip :-) Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  5. Recept vypadá tak lákavě, že jej asi povýším ze skupiny "chtěla bych" do stavu "udělám". Jako slaná muffinová premiéra by mohl sklidit úspěch.

    OdpovědětVymazat
  6. Jednoznačně udělej! ;-) nejlepší jsou čerstvý

    OdpovědětVymazat
  7. vypadají krásně, po karamelizované cibulce bych se utloukla, asi zkusím ve zdravější variantě :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Přesně tohle jsem hledala! Mám tu na večer láhev dobrého červeného a říkám si, co bych si tak k tomu dala.... jdu na to :-) snad nebude vadit sušený tymián...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě sušenej nevadí, když máš to víno ;) Tak to přeju hezkej večer, ať se povedou!

      Vymazat
  9. Výborný nápad, já znám jenom sladké muffiny, ale tyhle bych ráda zkusila. Dokonce tak hezky dostupné suroviny, pošlu fotku až bude napečeno:)

    OdpovědětVymazat
  10. Jámiluju cibuli, takže je ještě tenhle týden asi zkusím :) Akorát tedy asi nahradím část mouky celozrnnou a uvidíme :)

    OdpovědětVymazat