Co na nedělní oběd? Přeci řízky..... ne? :) Mám pocit, že se mák teď dává úplně do všeho.
Myslím si, že vás moc mákem nepotěším, ale je to milé zpestření a řízečky jsou celkem fajn.
CO POTŘEBUJEŠ:
600g vepřové panenky
1 bio citron
5 lžic máku
2 vejce
120 g domácí strouhanky ( klíďo nahrubo nastrouhané)
2 lžíce smetany
100 g hladké mouky na obalení
přepuštěné máslo na smažení
sůl pepř
- Panenku jsem nakrájela na 12 stejně velkých plátků. Trochu jsem plátky rukou poklepala a po obou stranách jsem je osolila a opepřila.
- Citron jsem omyla a ostrouhala z něho kůru, kterou jsem smíchala ze strouhankou a mákem. Směs jsem dala do hlubokého talíře.
- Do dalšího talíře jsem si rozšlehala vejce se smetanou a do dalšího talíře jsem si nasypala mouku na obalení.
- Řízky jsem obalila v mouce, potom jsem je ponořila do vejce a nakonec jsem je obalila ve strouhance s mákem.
- Řízky jsem osmažila na přepuštěném másle.
DOMÁCÍ MAJONÉZA:
2 žloutky
150 ml slunečnicového oleje
štáva z půl citronu
sůl, pepř
lžička dijonské hořčice
- Nejprve jsem žloutky rozšlehala metličkou a pak jsem přidala citron a trochu hořčice.
- Olej jsem vlévala pomalým čůrkem a maximálním ručním výkonem jsem šlehala do vaječné emulze, dokud nevznikla konzistence a barva majonézy.
O této kombinaci slyším poprvé. A moc mě neláká. :D
OdpovědětVymazatjsem si myslela :)))))
VymazatMě to náhodou docela láká, mák se může adaptovat na "slaný" oběd a zapadnout :) vždyť dorty také děláme se sýrem a zmrzliny už se běžně dělají např. ze špenátu. Proč ne:)
OdpovědětVymazatMak je vynikajuca surovina. Ja pouzivam len biely, ma prijemnu orieskovu chut; vyraznejsiu, ked sa opecie. Tento recept sa mi velmi paci. Urcite niekedy vyskusam. Paci sa mi aj ta citronova kora v struhanke.
OdpovědětVymazatBílý mák neznám, super... už ho jdu hledat. Děkuju a jinak máš bezva blog. ;-) Tereza
VymazatDakujem, napodobne :)
VymazatVyzerá to výborne :) Chcela by som sa spýtať ako je to s tým maslom pri vyprážaní, nezhorí?
OdpovědětVymazatDorota
Myslíš při smažení řízků? Proto to je přepuštěné máslo, to se pak nepřepaluje. Recepty na přepuštěné máslo najdeš na internetu. Je to celkem jednoduché. Děkuju Tereza
Vymazatvíš, že to není fér, dávat takové dobré věci tady na večer? dostala jsem teď hlad:(:D vypadá to skvěle, pravděpodobně vyzkouším, máku mám doma tuny:)
OdpovědětVymazatAno chápu, příště se polepším ;-D
VymazatHlavně ať ten mák nemáš žluklej. Díky T.
Jo tohle vypada super! A ten mak me naopak strasne laka!
OdpovědětVymazatTy fotky jsou nádherný, na majonézu mám strašnou chuť, ale ten mák ... mám ho spojen jen se sladkým, no:) Kdyby mi to ale někdo nabídnul na návštěvě, tak to ráda ochutnám (sama ale bojím bojím:))
OdpovědětVymazatMak je super;) ja ho davam do bilkovych pusinek s citronovoh kurou a stavou a je to pecka ;) a rizky s makem vyzkousim! Yummy!
OdpovědětVymazatTaky dobrý ;-)
VymazatTak to mě ještě nikdy nenapadlo. Mák mám ráda, tak to mohlo být zajímavé a dobré.
OdpovědětVymazatV Indii se mák používá i na kuře. No, nenašla jsem, zatím, odvahu, ale ty řízečky vyzkouším. Nakonec, do strouhanky jsem už přidávala strouhané mandle nebo sezamová semínka, tak proč ne mák ? Díky za inspiraci. Taky poradím: máš-li tyčový mixér, dej do užší a vyšší nádoby celé (čerstvé vajíčko), lžičku hořčice a 1,5 dl oleje, mixer dej až na dno a zapni, pomalounku mixer povytahuj nahoru a majonéza je za pár vteřin hotová, jen jí dochutáš solí a citron.šťávou dle chuti. Tento recept jsem měla v recepráři k mixeru. Už se neztrachuju, že se mi majonéza srazí.
OdpovědětVymazatV mixéru to byl můj první a asi šestý pokus, vůbec majonéza nehoustla. Už jsem to vzdala, asi mám blbej mixér, protože ručně to šlo ktásně. No nic, musela jsem upéct ze zbylých bílků biskupský chlebíček. ;-)
VymazatJinak moc děkuju.
Tereza
Ne v mixeru, ale tyčovým mixerem a ten se musí dát na dno a pomalu vytahovat nahoru, tak to bylo v popisu a u mne to fungovalo. Pokud se Ti dělá tak, jak popisuješ, není důvod to měnit. Těším se na další recepty.F.
VymazatTaky myslim tyčový mixér, ale nějak to nešlo. Jinak děkuju. T.
VymazatNetradiční, ale mě to teda láká :-) Už z toho důvodu, že je mák plný vápníku :-)
OdpovědětVymazat