Byla jsem pozvána na workshop v kuchařské škole Chefparade, který zaštiťoval nový JAR platinum. Vařilo se, mylo se nádobí, až se všem kouřilo z hrnců. Celý workshop se natáhl asi na čtyři hodiny, vedl ho šéfkuchař Radek Šubrt, kterého asi znáte z pořadu MasterChef. Je to hvězda mezi kuchaři a já si připadala jako největší amatér.
Zúčastnilo se pár vařících blogerů a myslím si, že si to všichni moc užili. Až na ten začátek, který začal velmi zostra.Vypadalo to, že budeme všichni soutěžit na čas a o nejhezčí talíř. Naštěstí se při ukrojení první mrkve atmosféra hned uvolnila.
Jídla byla fantastická, vařila se:
- mrkvový krém s pyré z mrkví a uzených paprik s uzeným filátkem ze pstruha,
- pečený filet z platýze v papilotě s maltézskou omáčkou a vařeným chřestem,
- křupavé sušenky s čokoládovým moussem a malinami.
Tak třeba někdy si vaření těchto receptů zopakuji a hodím je na Výpečky.
Jak se vařil mrkvový krém:
100 g másla
200 g nakrájené cibule
500 g na kostky nakrájené mrkve
100 g zázvoru
500 ml kuřecího vývaru
200 ml kokosového mléka
500 g kapie
toustový chléb
0,3 kg filet ze pstruha
Na másle zesklovatíme cibuli, přidáme mrkev a zázvor. Zalijeme vývarem a necháme uvařit do měkka. Část mrkve
vyjmeme na mrkvové pyré, které smícháme s uzenými kapiemi. Druhou část necháme převařit s kokosovým mlékem.
Polévku dochutíme solí a pepřem. Podle potřeby zahustíme toustovým chlebem.
To mohlo být velmi zajímavé i když já bych tam byla nervózní jako pes:)
OdpovědětVymazatNo já byla šíleně nervózní :-)
OdpovědětVymazatale zmákli jsme to! bylo fajn :)
VymazatMě by silně zajímalo, co to je maltézská omáčka. Na Maltě jsem nějakou dobu žila, ale nezaznamenala jsem výskyt ničeho tohoto názvu, co by bylo považováno za místní tradiční pokrm. Byl by recept, prosím? A nebo aspoň malá osvěta, děkuji moc.
OdpovědětVymazatV podstatě je to holandská omáčka, ochucená pomerančovou šťávou a kousky červených pomerančů. Předpokládám, že na Maltě tato omáčka nevznikla. Nevim, zkuste vygooglit. :)
OdpovědětVymazatDěkuji moc. V mezičase jsem to vygooglila a všude se to tváří, že to je tradiční recept z Malty. Tak to mi tedy uniklo, vypadá to velmi lákavě a k zelenině určitě zkusím. Kromě chřestu to doporučují k dušené brokolici a krvavý pomeranč nasvědčuje tomu původu na Maltě, protože červené pomeranče se tam pěstují ve velkém. Naprosto geniální jídlo, které jsem si tam dávala pořád dokola, byly restované chobotničky v omáčce s tímto červeným pomerančem. Fantastické a ne moc drahé.
OdpovědětVymazathmmmm všechno vypadá vážně chutně!
OdpovědětVymazatTaky jsem byla pozvána, jenže v tu dobu už jsem byla jako aupair ve Švédsku. Ale jak to vidím, musela to být nádhera! A moc mě mrzí, že jsem o takovou zkušenost přišla.
OdpovědětVymazatBylo to fajn, a je pravda, že v nás ze začátku ve všech asi hrklo :D Ale všechno dobře dopadlo, jídlo vynikající, společnost též :)
OdpovědětVymazat