pondělí 1. září 2014

RAJČATOVÝ DŽEM



Když už opravdu nevíte co s rajčaty, které vám dozrávají na zahrádce, tak zkuste tento neobvyklý recept. Možná je to pro odvážlivce, ale je to báječná kombinace s ovčím sýrem pecorino a nebo jen tak na chleba.

CO POTŘEBUJEŠ:

1 kg zralých (domácích) a oloupaných rajčat
400 g cukru
šťáva z jedné limetky
1 lžička nastrouhaného zázvoru
1 lžička soli

můžete dát i špetku skořice a špetku rozemletého hřebíčku

  1. Nejprve jsem si  nařízla slupku rajčat do křížku, pak jsem rajčata ponořila do vařící vody asi na 3 minuty, poté jsem z nich slupku oloupala.
  2. Oloupaná rajčata jsem nakrájela na kousky a dala do hrnce se silným dnem, přidala jsem všechny ingredience a na mírném plamenu jsem směs vařila asi hodinu. Občas jsem směs promíchala a na konci jsem jam nalila na studený talířek a vyzkoušela jeho konzistenci. Džem by měl být lepkavý a dostatečně hustý ale s kousky. Pokud nebude, tak prodlužte dobu vaření.
  3. Po správné hustotě jsem horký rajčatový džem nalila do vyvařených a suchých sklenic, poté jsem sklenice zavíčkovala a obrátila dnem vzhůru.


11 komentářů:

  1. Hmmm... nikdy jsem o tom neslyšela, vyzkouším :-P

    Hezky večer :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jak dlouho dzem vydrzi? Staci jen obratit dnem vzhuru nebo pro delsi uschovani by byla dobra nejaka pasterizace?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je to lepší zavařit, pokud chcete delší trvanlivost. Naštestí všechno rozdám a nebo rychle sníme ;)

      Vymazat
  3. Zkusím. A kolik skleniček bylo z uvedeného množství ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem všechny skleničky rozdala, tak to musíte odhadnout. :-0

      Vymazat
  4. Rajčata mám ráda moc :) Rajčatový džem by mě nenapadl, ale určitě ho vyzkouším
    veru-life.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Já už jsem jej taky zkoušela, jen jinou variantu, byl moc dobrý - http://www.crustycorner.blogspot.cz/2012/09/grilovane-lilky-s-rajcatovym-dzemem.html
    Letos bohužel nějak nic nestíhám. Opakuju se, ale musím - strašně obdivuju fotky, u každého receptu jsou skvělé. Moc ráda sem chodím. Ať se daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc Vando :), koukala jsem na tvůj recept a taky je zajímavý. S tím časem také dost bojuji ;) hodně štěstí!

      Vymazat
  6. To jsem ještě nezkoušela, díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  7. navnadila jsi mě. nemám sice domácí rajčata... ale prubnu to z kupovaných ;-)

    OdpovědětVymazat