Takto upravená karotka je vynikající k jehněčímu nebo i k jinému masu, ale dát si ji můžete i jako samostatné jídlo. Zde je zajímavý tip na levnou pravou vanilku.
CO POTŘEBUJEŠ:
500g mrkve nebo karotky, to zní líp :-)
2 šálky vody
1 lusk pravé vanilky
2 lžíce javorového sirupu (díky Helenko:-)
1 lžíce másla
1/2 lžičky hrubé soli
špetka čerstvého pepře
- Karotky jsem oškrábala a šikmo jsem je nakrájela na silnější plátky.
- Vanilkový lusk jsem podél rozřízla a vytřela špičkou nože malá semínka. Plátky mrkve jsem dala do kastrůlku společně s vanilkovým luskem, semínky a vodou. To vše jsem na mírnějším ohni pod pokličkou vařila asi 13 minut, aby karotky změkly, ale zůstaly ještě pevné.
- Po odpaření vody jsem přilila javorový sirup a přidala máslo. Sirup začne karamelizovat a lehce se potáhne karotka jemným leskem. Na konec jsem vše osolila a opepřila.
Díky za tip na vanilku, určitě otestuju!
OdpovědětVymazatwow! toto je rozhodne exoticka kombinacia! super napad!
OdpovědětVymazatTak na tohle asi nemám dost odvahy :D
OdpovědětVymazatMalin: neboj, neni to tak exotický, je to moc dobrý. ))) Tereza
OdpovědětVymazatJako dítě jsem dušenou mrkev přímo nenáviděla. Dnes jí miluju, v podobné úpravě, jen místo javorového sirupu používám přírodní cukr. A někdy přidám česnek a pár kapek citronu. Prostě, mrkev mnoha chutí, hlavně ne ten "mrkvový pudink" mého dětství.
OdpovědětVymazatAch! Může se člověk zamilovat do mrkve? Asi se právě stalo :).. Jdu si vyrobit vlastní a budu doufat, že se tenhle vztah přerodí z platonického na reálný! Jana
OdpovědětVymazatP.S. Máš nádherné stránky.