Konečně jsem se odhodlala udělat svůj domácí cheesecake. Po poradě s mojí kamarádkou Maruškou, která cheesecake umí excelentně, jsem se dala do díla. Není to tak složité, jen malá chybička se vloudila a to, že dort plaval ve vodní lázni a to doslova. :-( Nemáte nějaký tip, aby se vám voda neprosákla do dortu?
Jinak co se týče ovocné omáčky jsem zvolila sezónní - pomerančovou.
Dříve jsem pro vás připravila lemon curd a těšila jsem se, že udělám s příchutí pomeranče. Jen jsem zaměnila citrony za pomeranče a přidala trochu méně cukru, jinak to byl stejný postup. Pomerančový krém cheesecaku dal příjemnou nakyslou chuť.
Jinak co se týče ovocné omáčky jsem zvolila sezónní - pomerančovou.
Dříve jsem pro vás připravila lemon curd a těšila jsem se, že udělám s příchutí pomeranče. Jen jsem zaměnila citrony za pomeranče a přidala trochu méně cukru, jinak to byl stejný postup. Pomerančový krém cheesecaku dal příjemnou nakyslou chuť.
CO POTŘEBUJEŠ:
200g máslových sušenek rozdrcených v mixéru
100g rozpuštěného másla
3 kelímky ricotty nebo tvarohu, ale ricotta je určitě lepší!
50g cukru krupice
nastrouhaná kůra z bio citronu a 3 lžíce štávy
3 žloutky
1 lžička jemné krupičky
- Troubu jsem si rozehřála na 180°C a mezi tím jsem si rozmixovala sušenky a přilila rozpuštěné máslo. Směs jsem nasypala do dortové formy o průměru 20 cm a rovnoměrně ji prsty rozetřela. Vytvořila jsem sušenkový korpus.
- Pak jsem si dala do velké mísy ricottu, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku - to vše jsem asi 5 minut prošlehávala. Připravenou hmotu jsem nalila do formy se sušenkovým dnem.
- Formu jsem obalila do alobalu a dala do hlubokého pekáče plného vody tak, aby zasahovala voda do tři čtvrtě koláče.
- Koláč jsem pekla asi 35 minut. Až se koláč bude lehce odtahovat od stěn, tak by měl být hotový. Nechte ho pozvolna vychladnou a pak šup do lednice, nejlepší je druhý den. :-)
Já cheesecake nedělám jen z jedné ingredience, naopak se mi osvědčilo, když namixuji ricottu a klasickou Lučinu bez příchuti. Tvaroh téměř nikdy nedávám, nemám s tím dobrou zkušenost právě kvůli té mokrosti. Tvůj ale vypadá skvěle! :) A taky často místo máslových sušenek dávám Bebe nebo Esíčka. Je to taky fajn změna. :)
OdpovědětVymazatChystám se na kokosovej, teď jsem dělala Dulche de Leche = super mňamka!
OdpovědětVymazatNiko, na Dulche de Leche se taky chystám. :-) Kdy se sejdem? :-)
OdpovědětVymazatAndreo, máš pravdu, tvaroh je víc vodovej. Díky moc za pochvalu. Tereza výpečky
OdpovědětVymazatTerezo, skús nedávať vodu priamo k forme, ale skús ju dať iba do hlbokého plechu pod rošt, na ktorom budeš piecť, o poschodie nižšie (ak ti to tvoja rúra dovolí). Ešte môžeš skúsiť piecť vo forme, ktorá nemá odoberateľný spodok a boky, ale potom bude trochu väčší oriešok, ako vydolovať cheesecake z pevného spodku. Nemožné to nie je, ale rozoberateľná forma je komfortnejšia. Pomarančový krém vyzerá perfektne!
OdpovědětVymazatKatko, jsi moc hodná a určitě to vyzkouším. díky Terez
OdpovědětVymazatvyzerá neodolateľne!! ja som robila z mascarpone a s ovocím navrchu, ale takto sa mi pozdáva ešte viac :))
OdpovědětVymazatuz se na neho tesim! ale muzu mit dotaz? tou krupickou je mysleno presne co? :)
OdpovědětVymazatPro anonym, myslela jsem jemnou krupičku, co se z ní dělá krupicová kaše. Tak, asi tak :-) výpečky
OdpovědětVymazatAndurejko, děkuju moc, ale mascarpone zní taky dobře. :-) Jinak máš moc hezký blog.
OdpovědětVymazatTereza výpečky
Já tu formu vždycky obalím několika vrstvami potravinové fólie, odzkouším jestli do ní neteče a podle toho případně přidám další vrstvy, znova odzkouším... Sice je to trochu piplačka, ale lepší než nadávání nad rozmáčeným cheescake :-D
OdpovědětVymazatMám vyzkoušené do tvarohu (používám tučný ve vaničce) přidat lžíci solamylu nebo vanil. pudinku, ten spolehlivě váže vodu a krém po upečení není vodnatý. Sušenkovou vrstvu nejdřív krátce zapéct tak asi 10 min. S tou vodou to je problém, já to peču na 130 st. bez vody. Ten tvůj vypadá jinak skvostně. Pečení-vaření bych taky doporučila v koláčové formě ne v dortové.
OdpovědětVymazatja som cheesecake robila uz niekolko krat a vzdy vo vodnom kupeli... formu ale obalujem v alobale. nestalo sa mi este, ze by to nefungovalo. skus to tak ;)
OdpovědětVymazatkuk tu :) http://littlecookingdiary.blogspot.com/2011/03/cheesecake.html
OdpovědětVymazatNo, alobalem mi to taky často prosáklo, nikdy není dost široký a tak se mezera mezi jednotlivými vrstvami najde. Nejlepší je dát na plech, který přesně zajede do drážek trouby další hluboký pekáč, půl cm pod okraj naplnit vroucí vodou, na to položit mřížku a na ni formu s cheesecakem.
OdpovědětVymazatAnebo mít takový ten plech na pečení masa s mřížkou, do kterého se dá dát vodu, na na to mřížka, na to koláč, bla bla:)
Prostě tenhle princip http://www.hummel.co.th/Bakery-Pastry/Trays-Grills-and-Mats/Roasting-pan-with-grid-42x34x5-2-cm.html
Vypadá to naprosto nádherně...já se taky pořád chystám nějaký upéct, ale pořád nic :)
OdpovědětVymazatmmm mňam
OdpovědětVymazatlesimple.sk
lemini.sk
Perfektně nafoceno. Můžu se zeptat trochu mimo mísu, kde jste sehnala tu krásnou sklenici s víčkem? Díky moc za odpověď. Viktorie
OdpovědětVymazatViktorie, moc děkuju za pochvalu, já tu skleničku dostala, tak bohužel nevim. :( Možná nějakou najdeš zde http://www.this-that.cz/cz/ díky Tereza
OdpovědětVymazatRůzné typy cheesecaků peču moc a moc ráda a taky jej peču tak, že pod formu s cheesecakem dám ještě mřížku a na ní dám nízkou koláčovou formu naplněnou horkou vodo. Efekt pečení ve vodní lázni zůstane zachován, ale nedojde k nežádoucímu provlhnutí korpusu.
OdpovědětVymazatJinak pár mých oblíbených cheesecaků:
http://madlinakuchyne.blog.cz/1111/domaci-pralinky-a-kokosovy-cheesecake-navrch
http://madlinakuchyne.blog.cz/1008/karamelovo-mandlovy-cheesecake-s-jahodami
http://madlinakuchyne.blog.cz/1008/cheesecake-vskutku-neodolatelny-s-tmavou-a-bilou-cokoladou
http://madlinakuchyne.blog.cz/1112/torta-caprese-kralovna-vsech-oslav
http://madlinakuchyne.blog.cz/1010/cheesecupcakes-s-karamelizovanymi-mandlemi
Madlo moc dekuju, podivam se urcite na to. ;-) diky Tereza
OdpovědětVymazatRecept super!! Ja osobne delam vzdy z tvarohu a nikdy jsem to nemela nejaky vodnaty a tak, a prodavam jeste navic banan a krupicky trosku vice. Vzdy je to super ;)
OdpovědětVymazatOFF-White
OdpovědětVymazatair jordan
supreme clothing
supreme clothing
off white clothing
hermes outlet
hermes birkin
palm angels
Golden Goose
hermes handbags