Dostala jsem pytel krkonošských jeřabin a hned jsem věděla, že udělám omáčku / marmeládu, která se bude hodit třeba k domácí paštice. Vždy se pouštím do vaření ve večerních hodinách a pak zjišťuji, že nemám jednu základní ingredienci a to třeba pektin, který se běžně používá do zavařování. No nic, už je hotovo a půvabné skleničky jsou uskladněny v chladu a čekají na to nejlepší využití. Jedna sklenička jako dárek poputovala do správných rukou a to na nejlepší Faru - bytová restaurace, kde se konalo druhé milé setkání blogerů a kulinářů. Tím děkuji za pozvání a umožnění fotografování na zahradní posteli.
CO POTŘEBUJEŠ:1 kg jedlých jeřabin
1/2 kg cukru
šťávu z půlky pomeranče a kousek kůry
semínka z pravé vanilky - já použila svůj domácí vanilkový extrakt
trochu vody
pasírovací sítko
- Nejprve jsem jeřabiny zbavila střapin a všechny jsem propláchla studenou vodou.
- Pak jsem jeřabiny scedila a dala do hrnce s trochou vody. Jeřabiny jsem pomalu vařila, přidala jsem cukr. Přilila jsem domácí vanilkový extrakt, pomerančovou šťávu a kousek pomerančové kůry a to vše jsem vařila do změknutí.
- Po uvaření jsem jeřabiny nechala asi 2 hodiny louhovat. Pak jsem rozvařenou směs propasírovala přes síto a pár jeřabin jsem si nechala v celku, to aby omáčka nebyla tak fádní a občas se dalo do něčeho zakousnout. :)
- Ještě jednou jsem směs přivedla k varu, mezitím jsem si vyvařila zavařovací sklenice a horké jeřabiny jsem opatrně nalila do sklenic. Naplněné a uzavřené sklenice jsem otočila víčkem na utěrku a nechala je vychladnout.
- Kdo má doma a přidá pektin na zavařování, tak bude mít lepší trvanlivost a hustější omáčku.
Hmm zajímavý nápad :) A samozřejmě krásné fotky.
OdpovědětVymazatTak jsem hned zkusila. Mám zrovna černé jeřabiny a omáčku jsem vyzkoušela. Můžu říct, že horká je ještě lepší než když vychladla (nechala jsem malinko na testovacím talířku ;-) ). Co se týče množství, tak z cca 600 g kuliček jeřabin (v čerstvém stavu) vyšli něco málo přes dvě skleničky od přesnídávek. Myslím, že k masu bude perfektní. Určitě vyzkoušejte. Díky za recept.
OdpovědětVymazatTak to je rychlost! :) Jsem ráda, že chutnala a moc děkuju za komentář. T.
VymazatVypadá to krásně, vůbec netuším jak chutnají jeřabiny. Jen si prosím opravte tu hrubku "jedlých" jeřabin :)
OdpovědětVymazatDěkuju moc za upozornění!!! Jeřabiny chutnají podobně jako brusinky.
VymazatDoteď jsem nevěděla, že se jeřabiny jí:) a přitom to vypadá opravdu výborně...
OdpovědětVymazatAle pozor, ne všechny! :)
OdpovědětVymazatlíbí se mi zužitkování rostlin nebo plodů co rostou volně v přírodě a jen čekají, kdo si je utrhne a zpracuje...perfektní!
OdpovědětVymazatOMG this post is beyond GORGEOUS:) Your blog is on my fav. list and now
OdpovědětVymazatCheck out my blog today...hot modern kitchen inspiration:)
Have a lovely day dear
LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion
Dobrý den, kde se dají jedlé jeřabiny sehnat? vypadá to vážně krásně a lahodně.
OdpovědětVymazatJá je trhala v Krkonoších :)
OdpovědětVymazatair max 2018
OdpovědětVymazatcurry 6 shoes
michael kors handbags
jordan shoes
supreme clothing
coach outlet sale
vans outlet
off white jordan 1
coach outlet
yeezy shoes
golden goose
OdpovědětVymazatgoyard
yeezy boost 350 v2
kyrie 7
fear of god essentials hoodie