sobota 27. září 2014

GALETTE S CUKETOU A RICOTTOU




Na základě různých dotazů "Kdy budou recepty z cukety?" jsem konečně úkol splnila.
Koláč je výborný a určitě si můžete s náplní zvesela zaimprovizovat.

CO POTŘEBUJEŠ:

250 g hladké mouky
120 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
1/2 lžičky soli
1 lžička citronové šťávy
1 vejce
50 ml studené vody
žloutek na potření těsta


NÁPLŇ:

250 g sýru ricotta
60 g nastrouhaného parmazánu
1 cuketa nakrájená na tenké plátky
čerstvý pepř
sůl
1 nastrouhaný stroužek česneku
hrstka nasekaných pistácií

  1. Do velké mísy jsem nasypala mouku a sůl. Přidala jsem na kostky nakrájené máslo. Máslo jsem postupně do mouky zapracovala.
  2. Přidala jsem celé vejce, citronovou šťávu a postupně jsem přilévala vodu a vše jsem pak zpracovala do hladkého těsta. Hotové těsto jsem zabalila do fólie a nechala jsem ho asi na půl hodinky do lednice odpočinout.
  3. Ve volné chvíli jsem si udělala náplň. Smíchala jsem ricottu s parmazánem, směs jsem osolila a opepřila a přidala nastrouhaný česnek.
  4. Těsto jsem rozdělila na dva díly a pomocí válečku jsem ho vyválela na dva stejné kruhy. Kruhy jsem přendala na plech vyložený pečícím papírem. Do středu těsta jsem nandala hotovou sýrovou směs, navrch jsem pokladla cuketu a opatrně jsem okraje těsta zavinula. Nakonec jsem střed koláče posypala pistáciemi.
  5. Okraje těsta jsem potřela žloutkem a koláče jsem v rozehřáté troubě na 190 °C pekla asi 45 minut.

18 komentářů:

  1. Tak tohle je super nápad, musím brzo vyzkoušet, dík za fantastický recept :)

    OdpovědětVymazat
  2. recept super, jen se k němu vztahuje dotaz, abych mohla vyzkoušet. Proč se těsto rozdělovalo na dvě části? kde využiji tu druhou a nebo rozdělím i na dvě části náplň?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, špatně jsem to napsala. Těsto jsem rozdělila na dvě části, abych vytvořila dva menší koláče. Tudíž, i náplň rozdělím na dvě části.

      Vymazat
  3. Máte hezké fotky i zajímavé recepty :) Tímhle vás nechci naštvat, ale bylo by možné vkládat odkazy na zdroje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, zdrojů je hodně. Nevidím na tom nic špatného, recepty se točí pořád dokola a každý si něco přidá a nebo ubere. Nebo ne? :)

      Vymazat
  4. Už to peču. Jsem zvědavá na výsledek :D Improvizuju teda v remosce a vaření je moje hodně slabá stránka.

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem si přivezla od kamarádky (asi) poslední cuketu , s myšlenkou na tento koláč. Taky jsem ukořistila dýni (hokaidó), asi bude pečená. V truhlíku na mne kývá rozmarýn a tymián, do konce týdne je o dobroty postaráno. Jen škoda, že ta naše vegetariánka je tak daleko.Dík za inspiraci a zdravím.

    OdpovědětVymazat
  6. Wow, this galette looks fantastic! Sure it is a heaven's taste. Funny enough I postet a Cranberry galette today!
    Have fun and thank you for inspiring me
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
  7. Hm, hned bych ochutnala! Moc se mi líbí, jak je to těsto přehnuté - lahodí oku a nepochybně i chuti :-)

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  8. To vypada velmi lakave a i pres to, ze jsem momentallne odkazana na kolejni kuchyn, zkusim to! Uz ted se na to tesim, jen jeste vymyslet, kdy a s kym to snim :-D bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  9. Ješitná blondýna30. dubna 2021 v 17:39

    Tohle vypadá hodně chutně a dokonce i zdravě. Po tom bych asi nemusela na hodinu na brusle, abych se zbavila černého svědomí jako z toho bůčku, co jsem měla v neděli k obědu. :D Holt člověk si nedokáže poručit. Ale zase mám natolik sebereflexe, že když takhle prasím, tak pak zvednu zadek a jdu pro sebe něco udělat, abych to spálila. :D

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, hned jak jsem viděla tenhle recept, tak mě zaujal, ale nejsem si jistá, že ho zvládnu dobře připravit. Recept na galette s cuketou a ricottou zní skvěle, ale jak je to s pečením téhle křehké placky? Není to moc náročné na přípravu? A jaké byste doporučili vhodné ingredience k tomuhle jídlu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, pečení galette není vůbec složité, stačí na to jen trochu cviku. Hlavní trik je v přípravě těsta, které by mělo být dostatečně chladné. Pak už jen stačí rozprostřít na plech, naplnit surovinami a péct. Výsledkem je křupavá a zároveň nadýchaná placka. Ke kombinaci cukety a ricotty bych doporučila třeba čerstvý bylinkový salát.

      Vymazat
    2. Dobrý den, musím souhlasit, že je příprava galette poměrně rychlá, a zvládnete ji i v rámci všedního dne. Hlavní část tvoří samotné těsto, které si můžete připravit předem a uchovat v lednici. Pak už jen stačí naplnit a upéct. Celý proces zabere zhruba 30-45 minut, což není špatné na tak chutné jídlo. Jen bych vám doporučila titanový pekáč ze stránek zgastro.cz, na kterém se rovnoměrně peče.

      Vymazat
    3. Zdravím kuchařky, je super, že se to dá zvládnout, tak rychle. Ještě jsem tenhle recept nezkoušela, ale určitě ho brzy vyzkouším. Musím souhlasit, že titanové nádobí je perfektní. Určitě to je výborná volba, pokud chcete, aby se těsto dobře propeklo a nelepilo se na dno. Mám ho už několik let a jsem s ním maximálně spokojená.

      Vymazat