středa 15. října 2014

JABLEČNO - HRUŠKOVÝ TARTE TATIN



Francouzský obrácený koláč TARTE TATIN zná asi už každý, ale pokaždé má u všech velký úspěch.
 

CO POTŘEBUJEŠ:

na těsto

200 g hladké mouky
100 g polotvrdého másla
2 polévkové lžíce cukru
2 žloutky
2 polévkové lžíce studené vody
špetka soli

na náplň

7 jablek nebo hrušek - já jsem je rozdělila půl na půl (tolik, aby když jsou nakrájená a oloupaná, dobře vyplnila formu)
půlku citronu
6-7 polévkových lžic cukru krupice
60 g másla

potřebujete pánev, která půjde dát do trouby - velikost 26 cm

  1. Jablka a hrušky jsem si oloupala a nakrájela na velké měsíčky, které jsem pokapala citronem. (kyselejší ovoce s karamelem lépe pasuje). Pak jsem si předehřála troubu na 220 °C.
  2. Na těsto jsem si smíchala všechny ingredience a pořádně jsem ho prohnětla. Pokud vaše těsto bude příliš drobivé, přidejte lžíci vody. Když těsto bylo hotové, dala jsem ho na půl hodinky do mrazáku zabalené do fólie.
  3. Na náplň jsem si dala cukr s máslem do pánve a pomalu jsem směs zahřívala, až se z ní stal karamel. Pozor karamel se nesmí spálit, musí být jemně hnědý.
  4. Do hotového karamelu jsem pokladla nakrájené ovoce, lehce jsem ho promíchala a dala vařit cca 2 minuty.
  5. Když se mi směs vařila, tak jsem si studené těsto vyválela na pomoučněném vále trochu větší velikosti než je pánev. Těsto jsem si navinula na váleček a pomalu přesunula na horkou pánev. Okraje těsta jsem přitlačila ke stěně, aby nevytekla karamelově jablečná šťáva.
  6. Do horké trouby jsem dala pánev a pekla jsem koláč asi 25 minut, dokud těsto nemělo zlatohnědou barvu.
  7. Po upečení jsem na pánev dala větší talíř a pak jsem velmi opatrně koláč převrátila.

21 komentářů:

  1. Výborný podzimní koláč. Peču teď samé jablečné, protože je spousta jablíček od známých. Klasiku štrůdl, linecký a ten nejnovější kláč podle Dity P. (Ježíšek nadělil její kuchařku) je podobný. Tedy jen co se týká úpravy ovoce v karamelu, ale těsto je jiné. Teď musím vyzkoušet ten Tvůj. Drž mi palce.

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám do kalendáře a kdopak to má dnes svátek ? Všechno nejlepší, štěstí, zdraví a spousty inspirace, Terezko.

    OdpovědětVymazat
  3. Boze, to vypada dokonale! Az budu mit chvilku casu vrhnu se na to. Jablek mame doma snad tunu.

    OdpovědětVymazat
  4. ten vypadá krásně! a hlavně na tak krásném nádobí:)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dobre, akorat vzdycky mam tak pul litru stavy, ktera se vylije vsude po lince kdyz kolac prevracim, nebo se nejdrive pred obracenim kolac musi dat do lednicky aby to maslo a karamel ve stave trochu ztuhlo? Dekuji za radu Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha... já počkala 10 minut před otočením, ale to asi nemá moc vliv a jablek (hrušek) bylo dost?

      Vymazat
    2. Jojo bylo dost, to prave ta jablka pustila ohromne mnozstvi stavy, mozna jsem zvolila spatny druh - velka golden. No kazdopadne kdyz jsem to delala podruhe, tak jsem s tim pocitala a odlila hrnek a pul stavy a teprve pak preklopila. Ale je to vyborne. Petra

      Vymazat
  6. Vypadá krásně! a hlavně krásné aranžmá fotek :)))

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotografie, vypadá to moc pěkně :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Upekla jsem a sněden byl v mžiku!!! Děkuji za výborný recept...
    Zu

    OdpovědětVymazat
  9. Pečený před týdnem.... Byl naprosto famózní. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  10. Koukla jsem na blog, abych se inspirovala. Sice nic nového, ale v archovu se toho najde. Skončila jsem na chvíli s jablky a na řadu přišla mrkev. U vnuků vítězí mrkvové řezy, recept mám snad 25 let a je originál USA, od bývalé paní Kocábové. Co se teď kuchtí u Výpečků ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, marně hledám na internetu recept na mrkvové řezy paní Kocábové, až u Vás jsem našla o nich zmínku. Nemohla bych Vás o tento recept poprosit? E-mail mám kremenovazavinacnetwin.cz. Předem moc děkuji, Křemenová

      Vymazat