středa 7. října 2015

DÝŇOVÁ POLÉVKA S PEČENÝMI HROZNY



Ano ještě žiju! Po dnešním dni, kdy jsem měla možnost být součástí poroty, která vyhlašovala nejlepší kuchařský tým. Tak jsem se konečně nakopla a začala také něco dělat.  Zde je moje narychlo vymyšlená podzimní dýňovka.

CO POTŘEBUJEŠ:

1 malá dýně Hokkaido
1 kořenová petržel
3 malé cibulky / šalotky
1 lžíce másla
1 lžíce ořechového oleje
lžička třtinového cukru
špetka muškátového květu
vývar či voda
3 lžíce čerstvé smetany
sůl na dochucení

na ozdobení polévky:

malé bobule červeného vína
hrst vlašských ořechů
lžička třtinového cukru

  1. Dýni jsem si nakrájela na menší kousky společně s očištěnou petrželí.
  2. Nakrájenou šalotku jsem si orestovala na másle společně s ořechovým olejem. K cibulce jsem přidala lžičku cukru. Společně s dýní a petrželí jsem nechala vše trochu orestovat a zkaramelizovat. Po chvilce jsem vše zalila vývarem, přidala sůl, muškátový květ a vařila asi 15 minut.
  3. Po změknutí zeleniny jsem polévku rozmixovala a dolila vývar dle potřebné konzistence. Když polévka byla akorát hustá, zjemnila jsem ji smetanou.
  4. Troubu jsem si rozehřála na 160 °C a dala pod gril péct hroznové víno. Víno jsem pekla na pečícím papíře asi 10 minut. Mezi tím jsem si na pánvi nasypala cukr, nechala jsem ho zkaramelizovat, po chvilce jsem přidala vlašské ořechy a vše jsem promíchala. Vystydlé ořechy jsem nasekala a posypala jimi hotovou polévku. Na závěr jsem ji ozdobila upečeným hroznovým vínem.

10 komentářů:

  1. Mňam.. Dýňovou polévku miluji!
    Ta tvoje vypadá dokonale :-)

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    OdpovědětVymazat
  2. To zní fantasticky, dýni máme, o víkendu recept zkusíme.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle fotek teda vypadá moc dobře! Určitě vyzkouším, dýně je teď všude kolem... :)

    OdpovědětVymazat
  4. To zní výborně, podívám se, zda máme ještě nějaké hrozny z vinobraní, dýni jsem zrovna dnes pořídila další na farmářském trhu a moc ráda tuhle variantu vyzkouším :-)

    Kráska dne

    OdpovědětVymazat
  5. Tak dýňovou polévku už jsem určitě někdy měla. Ale dýňovou polévku s pečenými hrozny tedy opravdu ne. Není to pak celé sladké? Přeci jenom dýně sama o sobě je poměrně dost nasládlá a hrozny jsou taky sladké. To bude asi celé dobré pro děti. Jinak si to nedovedu představit. Hlavně když se to vaří, tak ta sladká vůně bez digestoře musí zaplnit celý byt.

    OdpovědětVymazat
  6. Domácí slepičí vývar se zeleninou je nejlepší polévka, jakou si člověk může dát. Já jsem se před třemi lety rozhodla přestěhovat na vesnici a pomalu si buduji malé hospodářství, abych byla co nejvíce soběstačná. Nedávno jsem si koupila nové dřevěné zateplené kurníky pro slepice. Jejich kvalitní konstrukce zajistí, že moje slepice budou mít vždy ideální teplotu a pohodlí. Mám radost, když vidím, jak jsou spokojené, a hlavně to je vidět na jejich vysoké snášce vajec.

    OdpovědětVymazat
  7. Dýňovou polévku mám moc ráda a tenhle recept s pečeným hroznovým vínem zní úžasně! Když jsem pekla dýni, přemýšlela jsem, jestli by nebylo lepší použít horkovzdušnou fritézu místo trouby – na stránce jsem si právě četla srovnání mezi olejovou a horkovzdušnou fritézou. Myslím, že horkovzdušná by mohla být skvělá na pečení hroznů i ořechů, krásně by to zachovalo chuť i strukturu.

    OdpovědětVymazat