sobota 10. listopadu 2012

BRUSINKOVO - JABLEČNÝ CRUMBLE


Tentokrát jsem upekla brusinkovo - jablečný crumble. Je sezóna brusinek a jediné, co mě napadlo, bylo brusinky zapéct. Samotné syrové brusinky jsou poměrně trpké, ale když se tepelně zpracují, tak mají skvostnou chuť a jsou zdravé. Nejvíce mě zaujalo, jak se tato bobulka sklízí. Od září do konce listopadu farmáři zaplaví svá pole vodou a plody, které jsou duté, vyplavou na povrch. Pohled na červená jezera musí být úžasný zážitek. Na cranberries-usa.eu najdete spoustu zajímavých receptů.



CO POTŘEBUJEŠ:

3 jablka
100 - 200g čerstvých nebo mražených brusinek
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička kukuřičného škrobu (použila jsem Solamyl)
1 lžíce vanilkového cukru
50g cukru krupice

CRUMBLE
25g ovesných vloček
25g sekaných mandlí
50g polohrubé mouky
špetka soli
75g cukru (použila jsem třtinový cukr)
120g másla

  1. Předehřála jsem si troubu na 200 °C a všechny zapékací mističky jsem si vytřela máslem.
  2. Jablka jsem si oloupala a nakrájela na kostičky asi na 1-1,5 cm velké. Kostičky jsem pokapala citronovou šťávou. Přidala jsem čerstvé brusinky a vše jsem posypala vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Veškeré ovoce jsem jemně promíchala.
  3. Na crumble jsem si připravila misku, ve které jsem si rozmíchala ovesné vločky, mandle, mouku, sůl, cukr a máslo nakrájené na kostičky. Všechnu směs jsem prohnětla až vznikla něco jako drobenka.
  4. Drobenku jsem dala na ovoce a vše jsem pekla v troubě zhruba 20 minut. Podávejte ještě horké, hodí se k tomu vanilková zmrzlina nebo neslazená šlehačka.

9 komentářů:

  1. čerstvé brusinky jsem ještě nikdy nezkoušela..ale doma jsme dělali sirup z rakytníku, který je za sirova sice hodně kyselý, ale mně chutnal..navíc je zdravý, tak jsem se touto cestou trochu nadopovala..a tento recept brzo musím vyzkoušet, protože to vypadá naprosto skvěle!

    OdpovědětVymazat
  2. týjo. to bude určitě vynikající... <3

    OdpovědětVymazat
  3. Natly: sirup z rakytníku, tak to je zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
  4. Inspirace pro zimní dny. Zatím jsem zkoušela crumble ze švestek a rebarbory a měl úspěch. Recept jsem získala od dcery mé kamarádky, která žila nějaký čas v Anglii.

    OdpovědětVymazat
  5. Naposledy jsem jedla crumble hruškové , bylo to v kavárničce v Paříži a byly také skvostné

    OdpovědětVymazat
  6. náádherný blog a fotky :) hned jsem se přidala mezi tvoje čtenářky :) už ted vím, že tvůj blog budu sledovat stále a strašně ráda.. :) a nějakou manmku zkusím :) zvu tě k sobě na blog a budu moc ráda když i ty budeš patřit mezi moje milé čtenářky :) onlygirlnn.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Ty to máš všechno tak krásně nafocený, jak to děláš?

    OdpovědětVymazat
  8. Medie: děkuju, někdy se povede :-)

    OdpovědětVymazat