Na začátek pár slov o tarhoni - je to druh těstovinové rýže, používá se hlavně ve slovenské a maďarské kuchyni. Ideální je jako příloha a nebo vařená do polévek. Připomíná větší kuskus a když se tarhoňa déle smaží, tak má oříškovou chuť.
Chtěla jsem připravit svým přátelům nějaký netradiční a osvěžující salát na grilování. A hlavně se hodí pro masonežravce.
CO POTŘEBUJEŠ:
200g špaldové těstoviny tarhoňa (koupila jsem ji v bio obchodě)
domácí pesto
malá cibule - nemusí být
čerstvý fenykl - půlka bulvy
1/4 salátové okurky nakrájené na proužky
sušená rajčata v oleji - hrstka
limetka
hrstka nasekané petržele
2 lžíce olivového oleje
sůl
- Nejprve jsem si tarhoňu opražila na olivovém oleji, pak jsem přidala cibulku a opět jsem vše osmahla dozlatova.
- Po orestování jsem vše zalila vodou 1:3 (těstovina : voda) a nechala jsem projít těstovinu varem asi 3 minuty. Odstranila jsem ji z plamene a nechala jsem ji přiklopenou dojít.
- Po vychladnutí jsem přidala hotové pesto (recept viz níže) a tarhoňu jsem v něm promíchala. Nepřidávala jsem celé pesto, zbytek pesta můžete nechat v lednici a použít třeba do špaget. Pak jsem přidala nakrájený fenykl na jemné plátky a neoloupanou okurku na nudličky. Přidala jsem nakrájená sušená rajčata, petržel a vše jsem hojně zakápla limetkou.
- Na ozdobení jsem použila výhonky z fenyklu.
NA PESTO:
hrst piniových oříšků - občas používám i mandle
1 stroužek česneku
hrst bazalky
trochu nastrouhaného parmazánu
1dcl olivového oleje
sůl
Pravé pesto se dělá v hmoždíři, ale já to mám vždycky po celé kuchyni. Na mixér nedám dopustit, pesto se krásně rozmixuje.
Nejprve jsem rozmixovala ořechy a pak jsem postupně přidávala všechny ingredience. Vše jsem rozmixovala na hladkou pastu.
Tarhoňa je suprová!:)
OdpovědětVymazatBomba! O Tarhone jsem nikdy neslysela, tady v NL ji urcite nesezenu, ale pokusim se, jak navstivim CR. Vzdycky mas vse tak nadherne nafocene!
OdpovědětVymazatDěkuju, slyšela jsem, že se dá koupit v Lidlu. Tak uvidíš ;)
VymazatTak v Holandsku asi Lidl nemáte ;)
VymazatV Holandsku je Lidl taky. Těstoviny stejného tvaru jako tarhoňa se dají koupit i v Itálii a ve Středomoří, jmenují se Tempesta. Napsala jsem hned zkraje delší komentář, ale nezobrazil se. Každopádně díky za super recept, tarhoňu miluje celá naše rodina, většinou ji jíme teplou jako přílohu k perkeltu, kuřeti na paprice... mám slovensko-maďarské kořeny :)
OdpovědětVymazatTarhoňa se dříve běžně prodávala. Dnes se těžko shání, stejně jako hvězdičky, písmenka atd. Taky mi chybí klasické makarony, které se prodávaly v dlouhých krabicích. Dnes si pro ně jezdím do Německa (mám to za humny). Jinak se u nás vaří pokrm z tarhoni, něco mezi buřtgulášem a gulášovou polévkou, ale daleko lepší. Gulášový základ (tuk, cibule, česnek, mletá paprika) na to přijde kvalitní klobáska na kolečka (Dunajská nebo Čabajka), na půlkolečka brambory, voda nebo vývar a nakonec tarhoňa. Výsledek je hustý pokrm, který výborně chutná a je hotový za chvíli. Můžeš také přiostřit feferonkou. No a k tomu samozřejmě nějaká zelenina. U nás se k tomuto pokrmu podávaly papriky plněné nastrouhaným zelím v sladkokyselém nálevu.
OdpovědětVymazatTěstovinové saláty jsou fajn a pokud neseženete tarhoňu, klidně nahraďte těstovinovou rýží. Tenhle blog se mi moc líbí. Vždy mě něčím mile překvapí. Vrátila jsem se právě z Řecka a tam jsem v obchodech viděla mraženou okru, jako běžnou zeleninu. Dokonce v jednom motorestu jsem si jí dala jako přílohu. Dušenou, jako u nás třeba fazolky nebo hrášek. Tak už konečně vím, o čem jsi před časem v blogu psala.Díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatsupreme
OdpovědětVymazatadidas tubular shadow
yeezy shoes
lebron shoes
coach handbags
coach outlet
nike cortez
curry 6
yeezy
off white
great site buy replica bags online go to website Continued here are the findings click for more
OdpovědětVymazat