Na začátek pár slov o tarhoni - je to druh těstovinové rýže, používá se hlavně ve slovenské a maďarské kuchyni. Ideální je jako příloha a nebo vařená do polévek. Připomíná větší kuskus a když se tarhoňa déle smaží, tak má oříškovou chuť.
Chtěla jsem připravit svým přátelům nějaký netradiční a osvěžující salát na grilování. A hlavně se hodí pro masonežravce.
CO POTŘEBUJEŠ:
200g špaldové těstoviny tarhoňa (koupila jsem ji v bio obchodě)
domácí pesto
malá cibule - nemusí být
čerstvý fenykl - půlka bulvy
1/4 salátové okurky nakrájené na proužky
sušená rajčata v oleji - hrstka
limetka
hrstka nasekané petržele
2 lžíce olivového oleje
sůl
- Nejprve jsem si tarhoňu opražila na olivovém oleji, pak jsem přidala cibulku a opět jsem vše osmahla dozlatova.
- Po orestování jsem vše zalila vodou 1:3 (těstovina : voda) a nechala jsem projít těstovinu varem asi 3 minuty. Odstranila jsem ji z plamene a nechala jsem ji přiklopenou dojít.
- Po vychladnutí jsem přidala hotové pesto (recept viz níže) a tarhoňu jsem v něm promíchala. Nepřidávala jsem celé pesto, zbytek pesta můžete nechat v lednici a použít třeba do špaget. Pak jsem přidala nakrájený fenykl na jemné plátky a neoloupanou okurku na nudličky. Přidala jsem nakrájená sušená rajčata, petržel a vše jsem hojně zakápla limetkou.
- Na ozdobení jsem použila výhonky z fenyklu.
NA PESTO:
hrst piniových oříšků - občas používám i mandle
1 stroužek česneku
hrst bazalky
trochu nastrouhaného parmazánu
1dcl olivového oleje
sůl
Pravé pesto se dělá v hmoždíři, ale já to mám vždycky po celé kuchyni. Na mixér nedám dopustit, pesto se krásně rozmixuje.
Nejprve jsem rozmixovala ořechy a pak jsem postupně přidávala všechny ingredience. Vše jsem rozmixovala na hladkou pastu.



Tarhoňa je suprová!:)
OdpovědětVymazatBomba! O Tarhone jsem nikdy neslysela, tady v NL ji urcite nesezenu, ale pokusim se, jak navstivim CR. Vzdycky mas vse tak nadherne nafocene!
OdpovědětVymazatDěkuju, slyšela jsem, že se dá koupit v Lidlu. Tak uvidíš ;)
VymazatTak v Holandsku asi Lidl nemáte ;)
VymazatV Holandsku je Lidl taky. Těstoviny stejného tvaru jako tarhoňa se dají koupit i v Itálii a ve Středomoří, jmenují se Tempesta. Napsala jsem hned zkraje delší komentář, ale nezobrazil se. Každopádně díky za super recept, tarhoňu miluje celá naše rodina, většinou ji jíme teplou jako přílohu k perkeltu, kuřeti na paprice... mám slovensko-maďarské kořeny :)
OdpovědětVymazatTarhoňa se dříve běžně prodávala. Dnes se těžko shání, stejně jako hvězdičky, písmenka atd. Taky mi chybí klasické makarony, které se prodávaly v dlouhých krabicích. Dnes si pro ně jezdím do Německa (mám to za humny). Jinak se u nás vaří pokrm z tarhoni, něco mezi buřtgulášem a gulášovou polévkou, ale daleko lepší. Gulášový základ (tuk, cibule, česnek, mletá paprika) na to přijde kvalitní klobáska na kolečka (Dunajská nebo Čabajka), na půlkolečka brambory, voda nebo vývar a nakonec tarhoňa. Výsledek je hustý pokrm, který výborně chutná a je hotový za chvíli. Můžeš také přiostřit feferonkou. No a k tomu samozřejmě nějaká zelenina. U nás se k tomuto pokrmu podávaly papriky plněné nastrouhaným zelím v sladkokyselém nálevu.
OdpovědětVymazatTěstovinové saláty jsou fajn a pokud neseženete tarhoňu, klidně nahraďte těstovinovou rýží. Tenhle blog se mi moc líbí. Vždy mě něčím mile překvapí. Vrátila jsem se právě z Řecka a tam jsem v obchodech viděla mraženou okru, jako běžnou zeleninu. Dokonce v jednom motorestu jsem si jí dala jako přílohu. Dušenou, jako u nás třeba fazolky nebo hrášek. Tak už konečně vím, o čem jsi před časem v blogu psala.Díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatsupreme
OdpovědětVymazatadidas tubular shadow
yeezy shoes
lebron shoes
coach handbags
coach outlet
nike cortez
curry 6
yeezy
off white
great site buy replica bags online go to website Continued here are the findings click for more
OdpovědětVymazatleeei9761g3
OdpovědětVymazatgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet