Konečně jsem se odhodlala upéct tyto švédské šneky. Naučila jsem se je ve škole vaření Chefparade na setkání food blogerů. Kurz vedla blogerka Kristína - Devče u plotny a tak je recept samozřejmě od ní.
CO POTŘEBUJEŠ:
(moje poloviční dávka na 12 ks)
75 g změklého másla
45 g cukru krystal
větší špetka soli
1 lžička kardamomu
250 ml mléka
25 g čerstvých kvasnic
400 g hladké mouky
NÁPLŇ:
75 g másla
45 g cukru krystal
1 vrchovatá lžíce mleté skořice
větší špetka kardamomu
NA POTÍRÁNÍ:
1 lehce rozšlehané vejce
cukr krystal na posypání
- Ve velké míse jsem smíchala máslo, cukr, sůl a kardamon.
- Mléko jsem ohřála na 37 stupňů, pak jsem ho odstavila z plotny a rozdrobila jsem do něj kvasnice.
- Vše jsem dobře promíchala a nalila do směsi másla.
- Pak jsem postupně přidávala mouku a vše jsem vypracovala do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, když dáte příliš mnoho mouky, šneci budou příliš suché. Ideální konzistence je, když se těsto maličko lepí na prsty.
- Těsto jsem přikryla čistou utěrkou a dala kynout na teplé místo asi 45 minut.
- Mezi tím jsem si v hrnci rozpustila máslo, přidala cukr, skořici a kardamon. Hotovou směs jsem dala zatuhnout do lednice.
- Když těsto bylo vykynuté, vyválela jsem plát cca. 40 x 50 cm. Po celé ploše jsem na něj rozetřela náplň.
- Těsto jsem přeložila jako dopis, aby na sobě leželi tři vrstvy (jako při skládání dopisního papíru).
- Pak jsem těsto nakrájela na proužky asi 3 cm široké. Každý proužek těsta jsem zatočila kolem prstu do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole.
- Na závěr jsem všechny šneky nechala na plechu vykynout ještě půl hodiny.
- Troubu jsem předehřála na 250 stupňů, potřela jsem šneky vajíčkem a posypala cukrem.
- Šneky jsem pekla asi 10 minut.
Tyhle šneky děláme už celkem dlouho a jsou výborní!
OdpovědětVymazatMáš to krásně nafocené :)
Děkuju moc!
OdpovědětVymazatVypadají moc pěkně. :) Někdy je také vyzkouším! Hezký blog :))
OdpovědětVymazatCorculum♥
Kardamon neznám.Či spíše vím,že existuje,ale nic jsem ještě s ním nedělala..A nevím,jestli by u nás takové novoty uspěly,ale recept vypadá zajímavě a láká mne to vyzkoušet i kdyby jsem si měla šneky sníst sama...:-D
OdpovědětVymazatHezký den přeji
Daška
Podle Kristiny jsem také pekla a šneků se snad nikdy nepřejím. :)
OdpovědětVymazatJen taková malá poznámka - Kanelbullens dag je den skořicových šneků, který se ve Švédsku slaví 4. října. Nevím, jestli jsi třeba v nadpisu nechtěla napsat spíš kanelbullar = skořicoví šneci (j. č. kanelbulle). Omlouvám se za případné rýpání, vlastně mi teď dochází, že pokud jste pekli kanelbullar celý den, takový kanelbullens dag to vlastně byl. :D Takže vlastně nic.
P. S. Tvůj blog čtu ráda a zvláště se mi líbí ty jednoduché recepty, taky se pořád pídím po něčem dobrém, jednoduchém a zdravém, co bych mohla zařadit do své každodenní kuchařky.
Z.
Aha, tak to děkuju za poznámku. Přepíšu :)
VymazatSkořicové šneky dělám jinak, ale tyhle určitě vyzkouším. Už proto, že jsem si koupila kardamon (nebo kardamom). Původně měl být do kávy, ale to mi nechutná. Takže jiné využití. Dík za inspiraci. F.
OdpovědětVymazatTak to ti možná nebude kardamon chutnat ani v této variantě.
VymazatParádní, jak jsme je jedly ještě teplé, co? Já teď jedu v ovoci a šneky si nechávám na podzim.
OdpovědětVymazatTerez to máš pravdu, ale já na ně dostala takovou chuť :)
VymazatTen kardamon tam byt musi?
OdpovědětVymazat